Nagyvilág

Iszlám Állam: százakat figyelnek meg Lengyelországban

iszlám állam (Array)
iszlám állam (Array)

Mintegy kétszáz embert tart megfigyelés alatt a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel együttműködő potenciális terroristaként, közülük a legnagyobb csoportot az egykori csecsen menekültek képezik, közölte a TVN24 lengyel hírtelevízió kedden.

A csatorna az ABW-nak arra a jelentésére hivatkozik, amelyet a hivatal főnöke, Jacek Gawryszewski múlt héten terjesztett a lengyel parlament biztonsági bizottsága elé. A TVN24 szerint a két csecsen háború idején, főleg az ezredfordulón a Lengyelországba menekült csecsenek egy része ma Szíriában és Irakban harcol a dzsihadisták oldalán, miközben nem szakították meg lengyelországi kapcsolataikat.

A csecseneken kívül a lengyel titkosszolgálat egy kisebb, 5-10 fős lengyel csoportot is megfigyelés alatt tart, amelynek tagjai nyugat-európai államokba, Németországba, Norvégiába vagy Franciaországba kivándorolva muzulmán hitre tértek, kapcsolatba léptek az Iszlám Állam sejtjeivel, majd Szíriába utaztak. Az ABW figyelme azokra a lengyel nőkre is kiterjed, akik közösségi oldalakon, internetes társkeresőkön létesítenek kapcsolatokat a Közel-Keleten. Ottani partnereik ilyen módon “lelkes együttműködőkre” tesznek szert a TVN24 szerint.

A TVN24 keddi kommentárja szerint a kétszáz terroristagyanús lengyelországi ember nem tűnik túl soknak, ha összevetjük azzal, hogy például Franciaországból mintegy 7 ezren, Németországból pedig megközelítőleg ezren csatlakoztak az Iszlám Államhoz. A csatorna szerint azonban nem szabad alábecsülni a lengyelországi csoportot sem, mivel az egyre növekszik: néhány évvel ezelőtt a lengyel titkosszolgálat még csak körülbelül 20 embert figyelt meg lehetséges terroristaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik