Nagyvilág

Török harckocsik lőtték a kurdok ellenőrzése alatt lévő falut

szíriai menekültek (Array)
szíriai menekültek (Array)

Török harckocsik egy, a kurd fegyveres erők ellenőrzése alatt lévő észak-szíriai falut lőttek a határon át vasárnapra virradóra, aminek legalább négy sebesültje volt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szíriai szervezet szerint a harckocsik tüzének a célpontja a török határhoz közeli Zor Maghar falu volt, Aleppó tartományban.

Az esetről beszámolt a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia is. A legjelentősebb szíriai kurd fegyveres szervezet szerint a török harckocsik lőtték állásaikat, és célba vették egy gépkocsijukat is a háború sújtotta Kobani kurd várostól keletre fekvő faluban. 

Az YPG felszólította Ankarát, hogy vessen véget az “agressziónak”, és az IÁ ellen harcoljon. “Az IÁ terroristái által elfoglalt állások helyett a törökök a mi védelmi állásainkat támadták. Felszólítjuk a török vezetést, hogy vessen véget a támadásoknak, és tartsa magát a nemzetközi irányelvekhez” – állt az YPG közleményében. Törökország sokáig huzakodott, majd péntek hajnalban, egy határ menti török városban elkövetett, 32 halálos áldozatot szedő  merénylet után kapcsolódott be az Iszlám Állam elleni, amerikaiak vezette nemzetközi hadjáratba Szíriában és Irakban. Engedélyezte továbbá támaszpontjai használatát az IÁ ellen harcoló nemzetközi koalíciónak.

A török harci gépek légicsapásokat mértek a terrorcsoportnak tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű törökországi kurd lázadószervezet észak-iraki kiképzőtáboraira is, de az IÁ ellen harcoló szíriai YPG állásait eddig nem támadták. Az YPG a legszervezettebb és leghatékonyabb fegyveres erő az IÁ elleni harcban, de Törökország nem nézi jó szemmel a sikereit, mivel a csoport kapcsolatban áll a PKK-val.

 A török harci gépek vasárnap este is támadták a PKK észak-iraki kiképzőtáborait. Ahmet Davutoglu miniszterelnök közölte a Hürriyet című lappal, hogy országa nem tervezi szárazföldi csapatok bevetését Szíriában, a légicsapásokkal pedig az IÁ ellen harcoló mérsékelt lázadóknak nyújt támogatást. Davutoglu leszögezte, hogy az YPD-nek “lehet helye egy új Szíriában”, ha nem háborgatja Törökországot, megszakít minden kapcsolatot Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával, és együttműködik az ellenzéki szervezetekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik