Nagyvilág

Parancsmegtagadásért két évet kapott két ukrán katona

ukrajnai háború (Array)
ukrajnai háború (Array)

A korábbi felfüggesztett börtönbüntetés helyett letöltendőt kapott az a két katona, akik a Donyec-medencében tagadták meg a harcot.

Mindkét katona nyíltan megtagadta katonai kötelességének teljesítését, miközben egységük végrehajtotta a kiszabott feladatot az ukrán “terrorellenes hadműveleti övezetben” a harcok sújtotta Kelet-Ukrajnában – közölte a dél-ukrajnai térség katonai ügyészsége hétfőn.

A fellebbviteli bíróság súlyosbította a korábbi ítéletet: első fokon ugyanis két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a két katona.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint idén az odesszai sorkötelesek csaknem fele tagadta meg a behívót a Donyec-medencei harcokban való részvételhez. Az idei három mozgósítási hullám során – a legutóbbi júniusban kezdődött – mintegy hatezer embert hívtak be, de több mint kétezer- ötszáz megtagadta a szolgálatot – közölte Valerij Iscsenko, az odesszai körzet katonai biztosának helyettese. Elmondása szerint mintegy 900 szolgálatmegtagadó ügyét adták át az igazságszolgáltatásnak, hogy felelősségre vonják őket.

Az ENSZ korábbi adatai szerint az Ukrajnában az oroszbarát szakadárok és az ukrán fegyveres erők között tavaly kirobbant konfliktusban már több mint 6 ezren haltak meg, és több mint 2 millió ember menekült el a térségből. Ezeket a számokat egyes források még magasabbra teszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik