Nagyvilág

Őrizetbe vétel közben életét vesztette egy palesztin fiatal

Izrael-tank-es-ima(960x640).jpg (Array)
Izrael-tank-es-ima(960x640).jpg (Array)

Hétfő hajnalban meghalt egy palesztin fiatal a Jeruzsálemtől északra lévő Kalandia menekülttáborban, amikor megpróbált elszökni az őrizetbe vételére érkezett izraeli hatóságok elől.

A határőr egységek hajnalban behatoltak a menekülttáborba, hogy elfogjanak két, merényletek előkészítésével vádolt palesztint. Az egyik gyanúsítottat letartóztatták, de másikuk a tetőn keresztül menekülni próbált.

A szökni próbáló palesztin a rádió beszámolója szerint az izraeli biztonságiak felszólítása ellenére sem állt meg,  ezt követően a határőrök a lábát célozva lövéseket adta el felé. Ekkor megkísérelte az átugrást egy közeli tetőre, de leesett és meghalt. Palesztin források szerint a tizennyolc éves Mohamed Abu Latifa volt a hétfői incidens áldozata.

Múlt csütörtökön Hebron mellett, a ciszjordániai Beit Omar településen lőttek le az izraeli katonák egy palesztin férfit és megsebesítették két fiát, szintén őrizetbe vételük közben. Hasonló incidens történt egy nappal korábban múlt szerdán is Ciszjordániában: meghalt egy palesztin, amikor az izraeli fegyveres erők razziáztak, és a helyiek összecsaptak velük.

Az izraeli katonák gyakran belépnek a palesztin irányítású területekre, hogy őrizetbe vegyenek fegyveres tevékenységgel gyanúsított palesztinokat. A helybéli palesztinok ezt rossz szemmel nézik, és az Izrael által megszállt Ciszjordániában élvezett korlátozott önigazgatás megsértésének tekintik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik