Nagyvilág

Litvinyenko-gyilkosság: megtagadta a vallomást a fő gyanúsított

Dmitrij Kovtun az utolsó pillanatban közölte, hogy az orosz igazságügyi szervek nem járultak hozzá vallomástételéhez.

Megtagadta a vallomást a Litvinyenko-gyilkosság egyik fő gyanúsítottja – tudósít az MTI.

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat egykori alezredesét 2006-ban ölték meg a szervezetébe juttatott hatalmas adag sugárzó anyaggal. Ekkor már hat éve Londonban élt, ezért a londoni felsőbíróságon tárgyalják az ügyet. A január óta folyó bizonyítási eljárás eddigi legfontosabb mozzanata lett volna Dmitrij Kovtun hétfőre kitűzött vallomása. Ezt az egykori szovjet katonatisztnek és orosz titkosszolgálati ügynöknek videókapcsolaton keresztül, Moszkvából kellett volna megtennie.

Kovtun az utolsó pillanatban közölte, hogy elmarad a vallomás, mert az orosz igazságügyi szervek nem járultak hozzá. A londoni felsőbíróság kedd délelőttig adott haladékot Kovtunnak, ezután nem tesznek több kísérletet arra, hogy vallomástételre bírják, hanem az eddig összegyűlt bizonyítékok alapján döntenek.

Az eddigi vizsgálatok szerint Kovtun egy másik ügynöktársával, Andrej Lugovojjal együtt találkozott Litvinyenkóval, amikor annak teájába belecsempészték a mérgező anyagot. Lugovoj ellen Nagy-Britannia már 2007-ben vádat emelt, de Moszkva megtagadta kiadatását. Ezt diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, a két ország kapcsolatai mélypontra kerültek.

Litvinyenko özvegyének ügyvédje azt mondta: a volt FSZB-tisztet megölő polónium nyomai Vlagyimir Putyin moszkvai irodájáig visszakövethetők, a brit vizsgálatnak ki kell mondania, hogy Putyin közönséges bűnöző, az általa vezetett Oroszország pedig maffiaállam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik