Külföld
Ünnep Koreában (Array)

Észak-Korea egy amerikait sem hagyna életben

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 07. 27. 17:47

A koreai háborút lezáró tűzszünetet a diktatúrában atombomba-fenyegetéssel ünnepelték, és megkettőzték a hűségüket Kim Dzsong Un mellett.

Észak-koreai illetékesek azzal fenyegetőztek hétfőn, a koreai háborút lezáró tűzszünet évfordulója alkalmából, hogy egy újabb háború után nem maradna életben amerikai, aki aláírhatná a megadást.

A főváros, Phenjant és más városokat fellobogóztak az évforduló alkalmából, a lakosoknak hazafias gyűléseket szerveztek az 1953. július 27-i tűzszüneti megállapodásra emlékezve, amely három évi, Dél-Korea és a szövetségesei, köztük az Egyesült Államok ellen vívott háborúskodásnak vetett véget. Békeszerződés azóta sem született. Phenjan azt állítja, hogy valójából Észak-Korea győzelmet aratott a háborúban.

 
MTI/AP/Wong Maye-E 

Az ünnepségek szónokai a szokásos Amerika-ellenes retorikához folyamodva arra is kihasználták az alkalmat, hogy felszólítsák a lakosságot a jelenlegi államvezető, Kim Dzsong Un iránti hűség és tisztelet megkettőzésére. Ő a Kim-dinasztia harmadik tagja Észak-Korea élén. Arra is kérték az állampolgárokat, hogy készüljenek a végső leszámolásra az Egyesült Államokkal.

Kim Dzsong Un még szombaton, egy veteránok előtt elmondott beszédében kiemelte, hogy Észak-Korea egy új ütőkártyával rendelkezik: az atomfegyverrel. “Mindörökre elmúlt az az idő, amikor az Egyesült Államok atombombákkal zsarolt minket, most már nem a fenyegetés és rettegés forrása (számunkra), hanem mi keltünk benne félelmet” – jelentette ki.

Az összes amerikai kiirtásáról, és az amerikai imperializmus bukásáról Pak Jong Szik tábornok beszélt vasárnap katonák és diplomaták előtt Phenjanban. Vélhetőleg ő az új védelmi miniszter. Az elődjével állítólag még áprilisban végeztek: a dél-koreai hírszerzés szerint hazaárulás vádjával ekkor kivégezték Hjon Jong Csol észak-koreai védelmi minisztert, miután elaludt egy olyan eseményen, amelyen Kim Dzsong Un is jelen volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.