Nagyvilág

A szaúdi vezetésű koalíció nem támad a levegőből, de a földön folynak harcok

Jemen (Array)
Jemen (Array)

A szaúdi vezetésű nemzetközi légierő egyelőre betartja az általa vasárnap éjféltől meghirdetett humanitárius célú tűzszünetet Jemenben, de a földön folytak a harcok a jelenlegi jemeni elnök koalíció által támogatott hívei és a húszi lázadók között.

A síita húszik és a velük szövetséges, Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnökhöz hű erők nem fogadták el a nemzetközi koalíció tűzszüneti ajánlatát, így szinte biztosra lehetett venni, hogy a fegyvernyugvás meghiúsul. A tűzszünetet vasárnap éjféltől öt napra hirdették meg, hogy szét tudják osztani a héten Ádenbe érkezett 4700 tonnányi humanitárius segélyt. Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök hívei a múlt héten foglalták vissza a tengerparti Ádent a húszi lázadóktól.

Az ország számos pontjáról közölték lakosok és a kormánypárti média, hogy a szembenálló felek nem tartják be a tűzszünetet, de a főváros, Szanaa viszont legalább az éjszaka nyugodt volt.

Vasárnap a legnagyobb jemeni légitámaszpont ellenőrzéséért folytak a harcok. Az Ádentől 50 kilométerre északra fekvő Anad légi bázis a polgárháború négy hónapja alatt többnyire az Irán támogatását élvező síita lázadók kezén volt.

Az ENSZ adatai szerint Jemen lakosságának 80 százaléka, több mint 21 millió ember szorul humanitárius segítségre. Nemzetközi szakértők úgy számolnak, hogy csaknem 13 millió jemeni van híján elegendő élelemnek és 9,4 millió nem jut kellő tisztaságú ivóvízhez.

A szaúdi vezetésű koalíció március 26. óta bombázza a húszikat és a Száleh-híveket. Célja, hogy kiszorítsa őket az ország déli és középső részéből, majd visszahelyezze a hatalomba a száműzetésben élő kormánytagokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik