Nagyvilág

Törökök ütik az Iszlám Államot

Török vadászgép (Array)
Török vadászgép (Array)

Újabb légi és tüzérségi csapásokat mért a török hadsereg az Iszlám Állam (IÁ) szíriai és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki állásaira.

“Utasítást adtunk a szíriai és iraki légicsapások harmadik hullámára. Jelenleg is tartanak a légi és szárazföldi műveletek” – közölte Ankarában Ahmet Davutoglu török kormányfő újságírók előtt a miniszterelnök. Azt is elmondta, eddig 590, az iszlamista szélsőségesekkel, illetve a szakadár kurd szervezettel kapcsolatban álló embert állítottak elő az ország több városára kiterjedő, pénteken elkezdett razziákban.

A török légierő péntek reggel támadta először az IÁ szíriai állásait, a szíriai határ közelében fekvő Surucban hétfőn elkövetett, 32 halálos áldozattal járó merénylet után. A hadsereg F-16 típusú vadászgépei szombatra virradóra is lőtték a kurd szakadároknak a Kandil-hegységben található támaszpontjait. A PKK fegyveresei hétfő óta fokozott ütemben támadták a török haderőt.

Davutoglu szombati sajtótájékoztatóján közölte: Törökországban a június 7-i választás óta 121 fegyveres támadást és 281 “terrorcselekményt”, közöttük 15 emberrablást, követtek el. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a légitámadások után kijelentette, a területnek az IÁ fegyvereseitől történt megtisztítása után biztonságos övezeteket hoznak létre Szíria északi részén, ahol az otthonaikból elmenekülteket elhelyezhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik