Nagyvilág

Török harci gépek újra lecsaptak az Iszlám Államra

iszlám állam (Array)
iszlám állam (Array)

Közben Ankara levélben tájékoztatta az ENSZ-főtitkárt arról, hogy légi hadjáratot indított a dzsihadista szervezet ellen, mert a szíriai kormány nem képes és nem is akar fellépni ellene.

Hírügynökségi jelentések szerint a török gépek nemcsak az IÁ szíriai állásait támadták Szíriában, hanem csapást mértek a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd lázadószervezet észak-iraki kiképzőtáboraira is.

Bakhtiar Dogan, a PKK szóvivője is megerősítette, hogy török harci gépek éjfél előtt egy órával kezdték bombázni a PKK állásait Kurdisztánban, Dohuk tartomány északi hegyvidékén.

Török harci gépek először péntek hajnalban mértek légicsapásokat az Iszlám Állam szélsőséges dzsihadista szervezet állásaira a török határhoz közeli szíriai Havar településen anélkül, hogy harci repülői behatoltak volna a szíriai légtérbe. A műveletre egy nappal az után került sor, hogy a török-szíriai határon a dzsihadisták a szíriai oldalról tüzet nyitottak egy török katonai posztra. A légi hadjáratra az is okok adhatott, hogy hétfőn a Törökország délkeleti részén fekvő Suruc városban 32 ember halt meg egy öngyilkos merényletben, amelyet a hatóságok gyanúja szerint az IÁ hajtott végre.

Ankara a légicsapások megkezdése után néhány órával jelentette be, hogy összes légi támaszpontjának használatát lehetővé teszi az IÁ ellen harcoló nemzetközi koalíciónak. Az IÁ ellen Washington irányításával zajló műveletekben a török légierő is részt fog venni az Egyesült Államokkal kötött megállapodás részeként.

Törökország pénteken értesítette az IÁ elleni légi hadjárat megkezdéséről Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt. A levél hivatkozik az ENSZ-alapokmány 51. cikkére, amely önvédelemre jogosít fel egy megtámadott országot.

“Nyilvánvaló, hogy a szíriai rezsim nem képes és nem is akarja megakadályozni ezeket a fenyegetéseket, amelyek a területéről erednek, és egyértelműen veszélyeztetik Törökország biztonságát és polgárai épségét” – áll a levélben, amelyet Levent Eler török helyettes ENSZ-nagykövet írt az ENSZ-főtitkárnak. Közli, hogy Szíria az IÁ biztonságos menedékhelyévé vált, a szervezet itt készíti elő a határon átnyúló támadásokat.

Eler szerint Törökország szükséges és arányos katonai fellépést kezdeményezett az Iszlám Állam ellen Szíriában, és összehangolja lépéseit a dzsihadisták ellen harcoló nemzetközi koalíció egyes országaival, hogy szembeszálljon a terrorfenyegetéssel, illetve szavatolja területe és polgárai biztonságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik