Nagyvilág

Obama először jár amerikai elnökként apja szülőhazájában

obama(210x140).jpg (Array)
obama(210x140).jpg (Array)

Rendkívüli biztonsági intézkedések között Barack Obama megérkezett pénteken Kenyába - jelentette a helyszínről az AFP hírügynökség tudósítója.

Obama repülőgépe közép-európai idő szerint 19 órakor szállt le a nairobi repülőtéren, amelynek légi forgalmát emiatt egy időre felfüggesztették. A vendéget Uhuru Kenyatta kenyai államfő fogadta, kezet fogott vele és megölelte. A repülőtéren üdvözölte az amerikai elnököt féltestvére, Auma Obama is.

Nairobi egy része le lesz zárva Obama kétnapos látogatása alatt.

Az amerikai elnök szombaton beszédet mond egy nemzetközi üzleti fórumon, és gazdasági, biztonságpolitikai, valamint emberi jogi kérdésekről tárgyal Uhuru Kenyattával. Obama vasárnap Etiópiába, az Afrikai Unió székhelyére utazik tovább.

Obamát bírálatok is érték amiatt, hogy ellátogat Kenyába és Etiópiába, a két afrikai ország emberi jogi helyzete ugyanis nemzetközi jogvédő szervezetek szerint meglehetősen aggasztó.

Már az afrikai út előkészítése idején több jogvédő szervezet felszólította az amerikai elnököt, hogy álljon ki a melegjogok mellett, amikor az ottani politikusokkal tárgyal. Obama a BBC-nek adott minapi interjújában azt mondta, hogy az afrikai vezetőkkel találkozva korábban is kendőzetlenül bírálta a melegek jogainak korlátozását, és ezt ezután is meg fogja tenni. Szintén még az út előkészítése idején egyes afrikai vezetők viszont arra kérték az amerikai elnököt, hogy vendéglátóinál ne hangoztassa a kérdéssel kapcsolatos véleményét.

Példának okáért Kenyában akár 14 évi börtönbüntetéssel sújtható az azonos neműek nemi aktusa.

A washingtoni kormány korábban nagyobb nyomást gyakorolt Kenyára belső reformok végrehajtása érdekében, a két ország kapcsolata azonban átalakulóban van, legfőképpen a közös biztonsági fenyegetések miatt – mondta Jens David Ohlin, az amerikai Cornell Egyetem professzora. A szakértő hozzátette, hogy a kétoldalú katonai együttműködés erősödésére lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik