Nagyvilág

Iszlám Állam: újabb letartóztatási hullám Törökországban

iszlám állam (Array)
iszlám állam (Array)

A török rendőrség szombaton ismét razziákat tartott több városban az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista csoport és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadó szervezet tagjai után kutatva, sok embert őrizetbe vettek.

Az újabb rendőrségi akció színhelye Isztambul, Ankara, a déli Adana, a közép-törökországi Konya és a délnyugati Manisa volt – jelentette a Dogan és a kormánypárti Anadolu hírügynökség.

A rendőrség terrorelhárító egységei pénteken nagyszabású műveletet hajtottak végre több ezer rendőr részvételével az IÁ és a szélsőbalos PKK fegyveresei után kutatva.

Az Ahmet Davutoglu török kormányfő hivatala által szombat reggel közölt legfrissebb adatok szerint 320 embert állítottak elő, közöttük több tucatnyi külföldi volt.

A letartóztatásokkal egy időben a török légierő az IÁ szíriai és a PKK észak-iraki állásait bombázta. Az újabb – szombatra virradó éjjel – végrehajtott támadások hírét a kormányfő hivatala közleményben erősítette meg.

A kormány honlapján olvasható közlemény szerint a PKK ellen irányuló támadások célpontjai között menedékhelyek, hangárok, barlangok és lőszerekkel teli logisztikai létesítmények voltak.

Török illetékesek azt is megerősítették, hogy a légierőnek a diyarbakiri légitámaszpontján állomásozó F-16-os vadászgépein kívül a török tüzérség is támadta az IÁ és a PKK állásait.

A korábban a szíriai rendszer ellen lázadó dzsihadistákkal szembeni tétlenséggel vádolt Ankara péntek hajnalban hajtotta végre az első légitámadást az IÁ szíriai állásai ellen. A stratégiaváltás az Iszlám Államnak tulajdonított hétfői suruci merénylet után történt. A szíriai határon fekvő városban harmincketten haltak meg és mintegy százan sebesültek meg.

Van remény

Reménykedni lehet abban, hogy egy kicsit “megbicsaklik” az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szervezet stratégiája egyrészt Törökország fellépése, másrészt az iráni-amerikai közeledés miatt – mondta Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Szalai Máté az előzményeket felidézve elmondta: a héten egy öngyilkos merénylő 32 aktivistát ölt meg a Törökország délkeleti részén fekvő Suruc városban, fiatalok humanitárius segítséget akartak nyújtani szíriai kurdoknak, Kobani újjáépítésében akartak segédkezni. A török kormányzat szerint az Iszlám Állam szimpatizánsa követte el a merényletet. A szakértő véleménye szerint ugyanakkor az Iszlám Állam stratégiájába nem illett bele, hogy “Törökországot magára húzza”.

Azzal összefüggésben, hogy Ankara a légicsapások megkezdése után néhány órával bejelentette, összes légi támaszpontjának használatát lehetővé teszi az IÁ ellen harcoló nemzetközi koalíciónak, és a szélsőséges szervezet ellen Washington irányításával folyó műveletekben a török légierő is részt fog venni az Egyesült Államokkal kötött megállapodás részeként, Szalai Máté megjegyezte: a Washingtonnal kötött megállapodás része lehetett, hogy a két fél Észak-Szíriában létrehozhat “valamilyen repüléstilalmi övezetet”.

Ez az övezet nemcsak az Iszlám Állam terjeszkedését, hanem a kurd autonómia létrejöttét is megakadályozná – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik