Nagyvilág

Merkel fordulatra készül a bevándorláspolitikában

angela merkel, aleksandar vucic (Array)
angela merkel, aleksandar vucic (Array)

A CDU nem szeretne a maradi párt lenni a németeknél. Merkel szerint a bevándorlás lehet a 2017-es választás fő témája.

A német konzervatív CDU-ban “kisebbfajta forradalom” készül, miután Angela Merkel pártelnök-kancellár jelezte, hogy támogatja a bevándorlási szabályok egységes rendszerré szervezését egy új törvény révén, írta a Der Spiegel.

A német hírmagazin szombaton megjelenő – digitális változatban péntek este kiadott – számában közölt beszámoló alapján Merkel szerint a bevándorlás lehet a következő, 2017-es parlamenti (Bundestag) választásokat felvezető kampány fő témája, és nem szeretné, hogy a CDU a választási küzdelemben a “haladó” szociáldemokratákkal (SPD) szemben a “maradi” párt szerepébe szoruljon.

A migráció az uniós társországokból a munkavállalási korlátozások lebontása révén megindult bevándorlási hullám és a folyamatosan erősödő menekülthullám miatt eleve “egyre súlyosabb gond”, így Merkelnek “minden jól jön, ami úgy néz ki, mint egy válasz” a kihívásra – írta a Der Spiegel.

A bevándorlásról szóló diskurzust a CDU főtitkára, Peter Tauber nyitotta meg január elején. A politikus szerint a németek “még nem gondolták végig, mi szükséges ahhoz, hogy sikeres bevándorlási célország” legyen a hazájuk, ezért az eddiginél jóval szélesebb körű társadalmi vitát kell folytatni, majd jogszabállyá kell formálni a vita tanulságait.

A bevándorlási törvényben így rögzíteni kell, hogy milyen “képességekkel, képzettséggel és országépítő elkötelezettséggel kell rendelkezniük a bevándorlóknak, akik németté akarnak válni” – mondta a főtitkár.

Felvetése vitát indított el a pártban. A konzervatívok leginkább illetékes – és igen tekintélyes – vezetője, Thomas de Maiziere belügyminiszter elzárkózott a javaslattól, arra hivatkozva, hogy kellőképpen szabályozza a területet a 2005-ben életbe lépett törvény az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és ott-tartózkodásáról.

Merkel kezdeményezésére végül felállítottak egy bizottságot a kérdés tanulmányozására. A testület július elején mutatta be jelentését, amely szerint egy új jogszabályra van szükség az eddigi “jó kezdeményezések” összehangolásához és a közöttük lévő ellentmondások kiküszöböléséhez.

A Spiegel szerint miután Angela Merkel az új törvényt szorgalmazók pártjára állt, a CDU szeptemberi elnökségi ülésén a jelentést elfogadják és az elnökség indítványaként a decemberi pártkongresszus elé terjesztik. A CDU ezzel felzárkózik az SPD mellé, amely már tavasszal bemutatott egy jogszabály-koncepciót, miszerint a bevándorlást a munkaerő-piaci igények alapján kell irányítani egy kanadai mintájú pontrendszerrel.

A kiállás egy új törvény mellett “kisebbfajta forradalom” a konzervatívok számára, akik ugyan már nem vitatják, hogy Németország “a bevándorlás földje” – migránsokat nagy tömegben befogadó ország -, és azt sem vitatják, hogy a képzett munkaerő utánpótlása nem oldható meg bevándorlás nélkül, de eddig húzódoztak attól, hogy külön törvényben szabályozzák a szerteágazó ügyet, amelynek összetettségét jelzi, hogy jelenleg több mint 50 jogcímen lehet németországi tartózkodási engedélyt szerezni. A terület egységes szabályozásának gondolatát a konzervatívok azért utasították el korábban, mert nem akarták azt a látszatot kelteni, hogy ösztönzik a bevándorlást – írta a Der Spiegel.

A CDU belső jelentését kidolgozó bizottság vezetője, Armin Laschet, a párt egyik elnökhelyettese a hírmagazin beszámolójával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Németország a második legnagyobb bevándorlási célország az Egyesült Államok után. Hírportálokon idézett nyilatkozatában hozzátette, hogy szigorúan szét kell választani a bevándorlás és a menekültügy területét, és nem lehet arra számítani, hogy egy bevándorlási törvény megoldja a történelmi magasságba emelkedő menekülthullám révén keletkező gondokat.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi adatai szerint a külföldi állampolgárok száma 2013 végén 6,2 millió volt Németországban, a bevándorló családból származó német állampolgárságok száma pedig 10,1 millió, vagyis nagyjából minden ötödik ember bevándorló hátterű a 80,5 milliós országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik