Nagyvilág

Megtalálták az embercsempészet irányítóját

Az etióp Ermas Ghermay csekély veszteségnek nevezte, hogy 2013-ban Lampedusánál 366 ember veszett a tengerbe.

Megnevezték a brit és az olasz sajtóban azt a személyt, aki a Líbiából az olasz partokra irányuló emberkereskedelmet irányítja: az etiópiai Ermas Ghermayt régóta megfigyelés alatt tartják az olasz terrorellenes hatóságok.

A Sky News hírcsatorna olasz rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte a férfi nevét, a La Repubblica pedig a fantomképét is közzétette. Az olasz napilap szerint a szicíliai Palermo maffiaellenes nyomozóigazgatósága azonosította a nemzetközi emberkereskedő szervezet vezetőjét.

2013-ban, a Lampedusa szigeténél történt hajószerencsétlenséget követően – amikor 366 bevándorló veszett a tengerbe – az olasz hatóságok több mint 30 ezer telefonbeszélgetést hallgattak le az Olaszország területén hatósági megfigyelés alatt álló emberkereskedők és Afrikában maradt „főnökeik” közt. Az arab nyelvű beszélgetések vezettek el Ghermayhoz, aki a feltételezések szerint Líbiában irányítja az embercsempészetet. Elfogása jelenleg lehetetlen a líbiai hatóságokkal való együttműködés hiánya miatt.

A lehallgatott telefonbeszélgetésekben Ghermay a 366 emberéletet „csekély veszteségnek” nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik