Nagyvilág

Légitámadással válaszolt az Iszlám Államnak Törökország

legi-csapas(210x140).jpg (Array)
legi-csapas(210x140).jpg (Array)

Légicsapásokat mért péntek hajnalban Törökország a szélsőséges dzsihadista szervezet állásaira a török határhoz közeli szíriai Havar településen anélkül, hogy harci repülői behatoltak volna szíriai légtérbe - közölte a TRT Türk nemzetközi televíziócsatorna.

 

A légi támadásban a Törökország déli részén fekvő Diyarbakirból szállt fel három vagy négy F-16-os repülőgép és rakétákat lőtt ki három szíriai célpontra. A TRT hangsúlyozta: a repülőgépek nem sértették meg a szíriai légteret. A célpontok közül kettőt – feltételezések szerint – az IÁ fegyveresei támaszpontként használtak. A légitámadás tényét a török kormány is megerősítette közleményében.

A Hürriyet című török napilap szerint a légitámadásokkal az IÁ csütörtöki támadását torolták meg, amelyben egy török katona meghalt, egy pedig megsebesült Kilis tartományban, mert rájuk lőttek a határ túloldaláról. A pénteki légicsapásokat “Yalcin-műveletnek” nevezték el.

Helyi sajtóforrások arról számoltak be, hogy a török hatóságok – gyanújuk szerint – az IÁ és kurd milíciák több mint száz rejtekhelyén tartottak razziákat péntekre virradóra Isztambulban. A huszonhat kerületet érintő nagyszabású műveletben – helikopterek és a különleges egységek támogatásával – mintegy ötezer rendőr vett részt.

Már Törökországban lehetnek a szélsőségesek

A hétfőn a Törökország délkeleti részén fekvő Suruc városban elkövetett öngyilkos merénylet, amelynek 32 halálos és több mint száz sebesült áldozata van, a hatóságok gyanúja szerint az IÁ tette volt. A suruci merénylet előtt, június 5-én a legjelentősebb törökországi kurd párt diyarbakiri gyűlésén robbantottak, valószínűleg ugyancsak az IÁ emberei, négy ember halálát okozva. A Hürriyet szerint a két merényletben használt pokolgép működési elve azonos volt, és a két tettes ugyanazon a napon csatlakozott az IÁ-hoz.

Ha valóban a szélsőségesek szervezték meg ezeket a terrortámadásokat, akkor az a dzsihadista szervezet törökországi jelenlétéről tanúskodik. Tisztségviselők azt gyanítják, hogy a merényleteket az IÁ bosszúból követte el azért, mert a hatóságok az utóbbi hónapokban őrizetbe vettek több mint ötszáz embert a szervezettel való együttműködés gyanújával.
A The Wall Street Journal című amerikai lap az Egyesült Államok védelmi minisztériumára hivatkozva arról számolt be csütörtökön, hogy Ankara engedélyezte az Egyesült Államoknak légicsapások végrehajtását török területről az IÁ ellen.

A Fehér Ház korábban közölte, hogy Barack Obama amerikai elnök szerdán telefonon beszélt török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal, és megegyeztek, hogy közösen vetnek gátat a “külföldi harcosok áramlásának” és mélyítik az együttműködést az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik