Nagyvilág

Eltemették a Germanwings-katasztrófa azonosítatlan emberi maradványait

Germanwings-ceremónia (Array)
Germanwings-ceremónia (Array)

Ökumenikus egyházi szertartással megemlékezést tartottak a helyszín közelében lévő településen.

A nem azonosított maradványokat több koporsóban helyezték el, és csütörtök este a nyilvánosság teljes kizárásával egy közös sírba temették Le Vernet település temetőjében. Péntek délután Digne-les-Bains katolikus püspökének, Jean-Philippe Nault-nak a vezetésével, valamint az áldozatok hozzátartozóinak és több helybeli lakosnak a részvételével, ökumenikus egyházi szertartással megemlékezést tartottak egy hatalmas sátorban.

Nem mehettek újságírók a szertartásra

A sátrat az előtt a sírkő előtt állították fel, amelyet a légikatasztrófa 150 áldozatának emeltek ott korábban. Az újságírók csak több száz méteres távolságban lehettek a sátortól. Az AFP hírügynökség tudósítása szerint az áldozatok hozzátartozói nem akartak nyilatkozni. A szertartás után a gyászolók elvonultak a közös sírhoz.

 
Fotó: Europress 

A hozzátartozók számára ez már a második temetés volt, mert korábban már eltemették azokat a maradványokat, amelyeket DNS-vizsgálat alapján azonosítani tudtak a szakértők. Minden áldozatot a saját hazájában helyezték örök nyugalomra. Az áldozatok közül 72 német volt, 50 spanyol, a többiek amerikaiak, argentinok, ausztrálok.

A kártérítés összegén vitatkoznak

A Germanwings német diszkont légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A gép két fekete dobozának adatai alapján a másodpilóta, a súlyos lelki problémákkal küszködő, és ezekkel kapcsolatban több terápián átesett Andreas Lubitz bezárkózott a pilótafülkébe és szándékosan idézte elő a hegynek ütközést.

A Germanwings anyavállalata, a Lufthansa és az áldozatok hozzátartozói között súlyos vita van a fizetendő kártérítés összegéről. A légitársaság áldozatonként 25 ezer eurót ajánlott fel, a hozzátartozók viszont 100 ezer eurót követelnek ügyvédjük július 18-i közlése szerint.

E vita miatt a Lufthansa elnöke, Carsten Spohr nem vet részt a Le Vernet-i megemlékezésen, viszont a Lufthansa pénzügyi igazgatója és a Germanwings vezérigazgatója igen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik