Nagyvilág

Putyin Berlusconit akarja gazdasági miniszternek

berlusconi (Array)
berlusconi (Array)

Az orosz kormány gazdasági miniszteri tisztségét és orosz állampolgárságot kínált Silvio Berlusconinak Vlagyimir Putyin orosz elnök.

“Olaszországban háttérbe vagyok szorítva, Putyin pedig azt mondta, hogy kész megadni nekem az állampolgárságot, és rám bízni a gazdasági minisztérium vezetését” – mondta a szeptemberben már 79. születésnapját ünneplő Silvio Berlusconi egy vacsorán. A volt kormányfő kijelentéséről az egyik vendég számolt be, akit a La Stampa című olasz lap csütörtökön idézett.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője viszont azt mondta: az orosz elnök csak morális támogatásáról akarta biztosítani régi barátját. 

“Ez nem hivatalos felkérés volt valamilyen hivatalos tisztségre, ami természetesen lehetetlen” – mondta Peszkov az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint. “Putyin és Berlusconi régi barátok. Továbbra is tartják a kapcsolatot, ez igazi jóbaráti viszony” – tette hozzá a szóvivő.

Massimo Gramellini, a La Stampa vezércikkírója, aki a lap első oldalán élcelődött Berlusconi “vallomásán”, megjegyezte: ha Berlusconi valóban Oroszországba menne, “kommunista típusú ötéves terveinek bukását ezúttal nem lehetne a bírák és az újságírók túlhatalmának betudni, hisz ez egy olyan csapás, amitől Oroszország jó ideje megszabadult”.

S a legfontosabb értekezleteket nyilván “éjfél után tartanák Putyin nyaralójában (…) fiatal közgazdásznők egy csoportjával” – tette hozzá a vezércikkíró Berlusconi bunga-bunga partijaira utalva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik