Nagyvilág

Megszólalt az öreg nácit támogató fekete rendőr

Leroy Smith (Array)
Leroy Smith (Array)

Világhíressé vált egy dél-karolinai rendőrtiszt, aki biztonságos helyre segített egy idős neonácit, aki rosszul lett a nagy melegtől.

Megtörte hallgatását, és interjút adott az AP amerikai hírügynökségnek szerdán Leroy Smith, aki egy erőteljes fényképnek köszönhetően vált az egész világon ismertté. A fotó a Dél-Karolina fővárosában, Columbiában tartott demonstráción készült, amit a Klu Kulx Klan szervezett. A képen az látható, ahogy a fekete rendőrtiszt a törvényhozás légkondicionált épületébe kíséri a tüntetéshez csatlakozott detroiti Nemzetiszocialisa Mozgalom egyik idős tagját, aki rosszul lett a 40 fokos hőségben.

A horogkeresztes pólót viselő neonácinak segítő kart nyújtó fekete rendőrről a dél-karolinai kormányzó egyik közeli munkatársa, Rob Godfrey készítette a felvételt mobiltelefonjával, majd azt saját Twitter-oldalán tette közzé. A fénykép gyorsan terjedni is kezdett, és pár nap alatt már nem csak az országos amerikai lapokba, hanem a világsajtóba is bekerült.

 

Leroy Smith – aki egyébként a dél-karolinai közbiztonsági minisztérium (nagyjából a belügyminisztériumhoz hasonló feladatokat lát el) vezetője – az AP híre szerint napokon át visszautasította, hogy interjút adjon a fényképpel kapcsolatban, de miután irodáját elárasztották az interjúkérelmek, telefonon keresztül végül nyilatkozott a hírügynökségnek.

Smith elmondta: egyáltalán nem habozott segíteni az idős neonácinak, amikor a tüntetők jelezték neki, hogy egy férfi rosszul lett, és segítségre szorul. „Egy embert láttam, akinek segítségre volt szüksége” – közölte Smith. Az idős neonáci a férfi elmondása szerint annyira le volt gyengülve, hogy képtelen lett volna saját erejéből begyalogolni az épületbe, ezért nyújtott neki segítő kezet.

Smith elmondta, hogy sokat nem beszélgettek, és a nevét sem derítette ki. A columbiai tűzoltóság vezetője, a szintén fekete Aubrey Jenkins – aki szintén segítette az idős neonácinak és egy másik tüntetőnek – azonban már több szót is váltott a horogkeresztes pólót viselő férfival. A tűzoltóparancsnok elmondása szerint a beszélgetés „nagyon barátságos volt”, a tüntetésről és a mozgalomról egy szó sem esett, és a férfi még egy kicsit viccelődött is, kijelentve: „Túl öreg vagyok én már ehhez”.

Az AP megpróbálta elérni az idős neonácit is, de nem jártak sikerrel. A Nemzetiszocialista Mozgalom szóvivője annyit megerősített a hírügynökségnek, hogy a képen látható férfi valóban a szervezet tagja, de a nevét már nem árulta el. Az AP közlése szerint a válaszadás helyett „dühösen reagált”, majd szidalmazni kezdte a hírügynökség riporterét és lecsapta a telefont, amikor a fényképről kérdezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik