Nagyvilág

Kivégzési őrület van Iránban

irani-tuntetes(210x140).jpg (Array)
irani-tuntetes(210x140).jpg (Array)

Példátlanul sok embert végeznek ki az országban, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint, amely úgy tudja, hogy az év eleje óta közel 700 halálos ítéletet hajtottak végre a perzsa államban.

A londoni székhelyű csoport arról számolt be csütörtökön, hogy Iránban 2015. január 1. és július 15. között 694 embert végeztek ki, és ez példátlanul nagy szám a korábbi adatokhoz képest. Az iráni hatóságok ezzel szemben hivatalosan 246 kivégzés végrehajtását erősítették meg idén július 15-ig bezárólag.   

Iránban rövidesen meg fogja haladni a kivégzések száma a tavalyi egész éves adatot, ha a halálbüntetések végrehajtása “ebben a sokkoló ütemben” folytatódik – mutatott rá Said Boumedouha, az AI közel-keleti és észak-afrikai programjának felelőse. A hivatalos iráni adatok szerint tavaly 289 embert végeztek ki, az AI azonban legalább 743 kivégzésről tud.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet eközben Szaúd-Arábiát vádolta azzal, hogy “halálkampányt” folytat, hiszen több mint 100 embert végzett ki 2015 első felében, vagyis többet, mint a tavalyi év egészében.

Az AI szerint azonban Irán Szaúd-Arábiával ellentétben még csak szünetet sem tart, és az iszlám böjti hónap, a ramadán idején is legalább 4 ember ellen hajtott végre halálos ítéletet. A londoni jogvédő csoport külön nehezményezi azt, hogy Iránban olyan bíróságok mondják ki a halálos ítéletet, amelyek “nem függetlenek és nélkülözik a pártatlanságot is”.

Az Amnesty International szerint nem világos, miért emelkedett idén ilyen mértékben a kivégzések száma Iránban, annyi azonban bizonyos, hogy a halálos ítéletek többségét kábítószerrel kapcsolatos bűnügyekben mondták ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik