Nagyvilág

Katonai behívókat kézbesítenek Kárpátalján

ukrajnai háború (Array)
ukrajnai háború (Array)

Katonai behívók átadását kezdték meg hadköteleseknek a Kárpátalján felállított közúti ellenőrző pontokon, a Kárpátalja megyei rendőrség sajtószolgálatának közlése szerint, de az illetékes hadkiegészítő parancsnokság nem tud az intézkedésről.

A rendőrség hivatalos honlapján megjelent közlemény szerint Kárpátalján új módszerként vezették be, hogy a megye útjain létesített rendőrségi ellenőrző pontokon az ellenőrzés céljából megállított járművek hadköteles vezetőinek vagy utasainak katonai behívót kézbesítenek a hadkiegészítő parancsnokságok munkatársai. Az intézkedés célja az ukrán fegyveres erőkbe történő mozgósítás mutatóinak a javítása – olvasható a jelentésben.    

A rendőrségi dokumentum szerint a behívók kézbesítése mindenekelőtt a Vereckei-hágón és a Munkácsnál felállított ellenőrző posztokon történik. Az akció keddi első napján 88, míg szerdán 55 behívót adtak át – állította a megyei rendőrség. Arról, hogy katonai behívók átadását kezdték el az utakon, Szerhij Knyazev, a kárpátaljai rendőrség újonnan kinevezett parancsnoka számolt be először szerdai ungvári sajtókonferenciáján.

Az ua-reporter.com kárpátaljai hírportálon megjelent tudósítás szerint ugyanakkor Petro Neveszelij őrnagy, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság vezető beosztású munkatársa a sajtónak azt nyilatkozta, a katonai hivatalban nem tudnak arról, hogy behívókat kézbesítenének a közúti ellenőrző pontokon. Mint fogalmazott, nincsenek olyan adataik, hogy kedden 88 behívót adtak volna át. „Érthetetlen számunkra, honnan származik ez az információ, megpróbáljuk kideríteni, de mi örülnénk a legjobban, ha sikerült volna ennyi behívót kézbesíteni, hiszen az adataink szerint az elmúlt két napban mindössze 12 kárpátaljai hadköteles vette át a behívóját” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a közúti ellenőrző posztokon nem teljesítenek szolgálatot a hadkiegészítő munkatársai.

„Az embereink csak a határátkelőhelyeken vannak jelen, ott a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal védelmi tanácsának határozata értelmében tartózkodnak a hadkiegészítő parancsnokság munkatársai” – emlékeztetett Neveszelij. Elmondása szerint a munkatársaknál van azoknak a listája, akik kibújtak a sorozási (mozgósítási) kötelezettség teljesítése alól, s ha ilyen illető lépi át a határt, és önként felmutatja személyi okmányát, akkor átadják neki a katonai behívót. Kárpátalja az ukrajnai megyék között a legutolsó helyek egyikén található a katonai mozgósítási terv teljesítését illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik