Nagyvilág
ukrajnai háború (Array)

Katonai behívókat kézbesítenek Kárpátalján

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 07. 23. 16:17

Katonai behívók átadását kezdték meg hadköteleseknek a Kárpátalján felállított közúti ellenőrző pontokon, a Kárpátalja megyei rendőrség sajtószolgálatának közlése szerint, de az illetékes hadkiegészítő parancsnokság nem tud az intézkedésről.

A rendőrség hivatalos honlapján megjelent közlemény szerint Kárpátalján új módszerként vezették be, hogy a megye útjain létesített rendőrségi ellenőrző pontokon az ellenőrzés céljából megállított járművek hadköteles vezetőinek vagy utasainak katonai behívót kézbesítenek a hadkiegészítő parancsnokságok munkatársai. Az intézkedés célja az ukrán fegyveres erőkbe történő mozgósítás mutatóinak a javítása – olvasható a jelentésben.    

A rendőrségi dokumentum szerint a behívók kézbesítése mindenekelőtt a Vereckei-hágón és a Munkácsnál felállított ellenőrző posztokon történik. Az akció keddi első napján 88, míg szerdán 55 behívót adtak át – állította a megyei rendőrség. Arról, hogy katonai behívók átadását kezdték el az utakon, Szerhij Knyazev, a kárpátaljai rendőrség újonnan kinevezett parancsnoka számolt be először szerdai ungvári sajtókonferenciáján.

Az ua-reporter.com kárpátaljai hírportálon megjelent tudósítás szerint ugyanakkor Petro Neveszelij őrnagy, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság vezető beosztású munkatársa a sajtónak azt nyilatkozta, a katonai hivatalban nem tudnak arról, hogy behívókat kézbesítenének a közúti ellenőrző pontokon. Mint fogalmazott, nincsenek olyan adataik, hogy kedden 88 behívót adtak volna át. „Érthetetlen számunkra, honnan származik ez az információ, megpróbáljuk kideríteni, de mi örülnénk a legjobban, ha sikerült volna ennyi behívót kézbesíteni, hiszen az adataink szerint az elmúlt két napban mindössze 12 kárpátaljai hadköteles vette át a behívóját” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a közúti ellenőrző posztokon nem teljesítenek szolgálatot a hadkiegészítő munkatársai.

„Az embereink csak a határátkelőhelyeken vannak jelen, ott a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal védelmi tanácsának határozata értelmében tartózkodnak a hadkiegészítő parancsnokság munkatársai” – emlékeztetett Neveszelij. Elmondása szerint a munkatársaknál van azoknak a listája, akik kibújtak a sorozási (mozgósítási) kötelezettség teljesítése alól, s ha ilyen illető lépi át a határt, és önként felmutatja személyi okmányát, akkor átadják neki a katonai behívót. Kárpátalja az ukrajnai megyék között a legutolsó helyek egyikén található a katonai mozgósítási terv teljesítését illetően.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.