Nagyvilág

Betiltottak egy tervezett tüntetést egy ausztriai menekülttábornál

menekülttábor törökországban (Array)
menekülttábor törökországban (Array)

Betiltották a menekültek jobb elhelyezési körülményeiért és az emberi jogok tiszteletben tartásáért a hét végére, az alsó-ausztriai Traiskirchenben működő menekülttábor elé tervezett tüntetést.

Hétfőn este csaknem háromszázan tüntettek a Freedom Not Frontex: Vienna (Szabadság, nem Frontex: Bécs) elnevezésű civil jogvédő szervezet szervezésében Traiskirchenben, a következő akciójukat vasárnapra jelentették be.

A civil szervezet közleményben reagált a tüntetés betiltására és demokráciapolitikai botrányt emlegetett. A szervezet közlése szerint a járási vezető döntése váratlanul érte őket, s nézetük szerint a határozat “a hajánál fogva előrángatott érvelésen alapul”. A hatóságok szerint a hétfői tüntetésen nem tartották be az előírt útvonalat és ezzel veszélyeztették a közbiztonságot. A döntés indoklásában az is szerepel, hogy jelenleg igen kiélezett a hangulat Traiskirchenben és a lakosság egyöntetűen elutasítja a tüntetést.

Lapértesülés szerint a település szociáldemokrata polgármestere, Andreas Babler a járási vezetőnek írt levelében azt kérte, hogy ne engedélyezze a jövőben a menekültügyi helyzettel foglalkozó tüntetéseket, mert azok, bármelyik fél is szervezi őket, a felfokozott helyzetben ellenreakciókat és zavargásokat szülhetnek. A szervezet azonban azzal érvel, hogy a gyülekezés joga a menekültekre is érvényes. A határozatot most jogászokkal vizsgáltatják. A tüntetés betiltását üdvözölte a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alsó-ausztriai szervezete, mivel a párt szerint a demonstrációnak nem volt más célja, mint hogy zavargásokat provokáljon.

Egy osztrák család- és gyermekvédelmi szervezet csütörtökön bejelentette, hogy programot indítanak, amelynek keretében önkéntesek képzési és szabadidős programokkal segítik majd a fiatal traiskircheni menekülteket. A szervezet adatai szerint a befogadóközpontban 1800, 14 és 17 év közötti kísérő nélküli kiskorú él, akik arra várnak, hogy valamelyik ausztriai tartomány befogadja őket. Karin Blum, a traiskircheni polgármester felesége, aki a szervezet munkatársa egyben, úgy véli, a programmal megmutathatják, hogy a településen sok olyan ember van, akik foglalkoznak a menekültekkel és készek segíteni nekik.

Egy másik, a bécsi Erdberg városnegyedben található befogadóközpontban már dolgoznak a kiskorú menekültek integrációján. Ott jelenleg csaknem 270 kísérő nélküli gyermek kapott szállást. A projektben részt vevő Bécs városa és a fiatalok érdekeit védő szervezetek közös közleményükben rámutatnak, hogy ezeknek a gyerekeknek nemcsak a jövőjük bizonytalan, hanem az is gondot okoz, hogy hogyan töltsék el hasznosan a mindennapjaikat. Ezért fiatal önkéntesek segítenek a szabadidős programok koordinálásában és a német nyelv elsajátításában.

2015 első negyedévében 874, 2014-ben pedig 2260 kísérő nélküli kiskorú nyújtott be menekültstátus iránti kérelmet Ausztriában. A tavaly beadott kérelmek közül 129 tizennégy év alattiaké volt. A legtöbben Afganisztánból, Szíriából és Szomáliából érkeztek.

Ausztriában az utóbbi napokban egyre több embercsempészt és általuk veszélyes körülmények között utaztatott menekültet fogtak el. Múlt hét végén a burgenlandi Parndorfnál (Pándorfalu) ütöttek rajta egy embercsempészen, aki 48 főt szállított a furgonjában. A szerb-magyar határ felől érkeztek, a rendőrség közlése szerint a furgonban utazóknak végig állniuk kellett a magyarországi útszakaszon a levegőtlen autóban. Ugyanezekben a napokban Schwechatnál egy 54 főt szállító, magyar rendszámú kisbuszt ellenőriztek. Az autót egy bolgár embercsempész vezette, aki feltehetőleg ötszáz eurót kapott az útért.

Szerdán a salzburgi főpályaudvaron tartóztattak fel 96 menekültet, akik a Budapestről Münchenbe tartó vonaton utaztak. A menekültek Szíriából, Pakisztánból, Szomáliából és Afganisztánból érkeztek, nagyjából 20 gyerek volt közöttük. Múlt szombaton ugyanezen a pályaudvaron 84 menekültet tartóztattak fel, akik szintén a Magyarországról Münchenbe tartó vonaton utaztak, mindannyiuknak volt érvényes vonatjegye.

Szintén szerdán a burgenlandi Neusiedl am See (Nezsider) településnél fogtak el egy embercsempészt, aki 17 szíriai menekültet szállított egy kis furgonban. Csütörtökön délelőtt Bécsben csaknem száz menekültet tartóztattak fel. Negyvenegyen egy kisbuszba zsúfolódva utaztak, harminc-harminc ember pedig két furgonban az osztrák fővároson áthaladó autópályákon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik