Nagyvilág

“Akárhol szállnak le, a település központja a cél”

menekültek, Keleti pályaudvar lead (Array)
menekültek, Keleti pályaudvar lead (Array)

Naponta akár kétezren is áthaladnak a szerb-magyar határtól alig néhány kilométerre fekvő Magyarkanizsán, az illetékesek azt fontolgatják, hogy a településen kívül pihenőhelyet alakítanak ki számukra.

Magyarkanizsa központjának GPS-koordinátáit követik az illegális bevándorlók már a macedón határtól, tehát akárhol szállnak le a buszról, a település központja lesz a cél – mondta Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke és menekültügyi megbízottja csütörtökön az MTI tudósítójának, amikor arról beszélt, hogy egyre több a menekült a településen.

Lackó Róbert elmondta, az év eleje óta eddig szerdán érkezett a legtöbb illegális bevándorló a Tisza-menti Magyarkanizsára, már reggel 1000-1500-an voltak a kisvárosban. Reggel, illetve délelőtt általában kevesen vannak, éjszaka ugyanis a legtöbben útra kelnek, hogy megpróbáljanak átjutni a zöldhatáron Magyarországra, az ezer fölötti létszám általában a késő délutáni órákra jellemző – közölte az önkormányzat illetékese telefonos nyilatkozatában.

Hozzátette, hogy a legtöbben a macedón-szerb határról Belgrádba, majd a szerb fővárosból menetrend szerinti autóbuszokkal Magyarkanizsára utaznak, valamint a Szabadkára vonattal érkező napi mintegy 600 ember egy része is a Tisza-menti településre indul tovább. Kiemelte, hogy azok száma ismeretlen, akik minibuszokkal és taxikkal érkeznek a városba, de 24 óra alatt a becslések szerint 1500-2000-en vonulnak át Magyarkanizsán. 

Lackó Róbert kifejtette, hogy a menetrend szerinti járatok a központban, a buszpályaudvaron állnak meg, a menetrenden kívüliek viszont a településen kívül teszik ki a menekülteket, akik aztán gyalog indulnak meg a központ felé.  Mindig a központ a cél, mert GPS-koordináták alapján tájékozódnak, és azok Magyarkanizsa szívébe vezetnek – közölte a menekültügyi megbízott. A helyiek egy része szeretne segíteni a Közel-Keletről és Afrikából érkezőknek, más részük viszont már belefáradt abba, hogy nem lehet használni a köztereket. 

A központi parkból naponta “két traktorpótkocsira való” szemetet szállítanak el, hiába vannak ugyanis kiállítva konténerek és kukák, az illegális bevándorlók azokat nemigen használják. Emellett a parkokban végzik el szükségüket is – tette hozzá Lackó Róbert. Ezért naponta fertőtlenítik a terepet, valamint vízzel árasztják el a füves részeket, hogy ne feküdjenek oda az emberek, a hőség miatt azonban néhány óra alatt felszárad a terület.

Kifejtette, hogy a csend városának is nevezett Magyarkanizsán körülbelül 9 ezren élnek, így a napi 1500-2000 érkező óriási terhet ró a helyiekre. Lackó Róbert azt is elmondta, azon kívül, hogy a bevándorlók elfoglalták a köztereket, a magyarkanizsaiak a központban található vendéglátóipari egységekből is szinte kiszorultak.  A tiszai strandra, az ott található kempingbe és a medencéhez nem engedik oda a bevándorlókat, “de ezt nem is nagyon igénylik”, inkább a Tisza városon kívüli, erdős részét használják – tette hozzá. 

Jövő hétfőtől lehet használni azt a menekültek elhelyezésére alkalmas négy konténert, amelyet a helyi rendőrőrs udvarán állítanak fel – mondta az illetékes. Hozzátette, hogy a mosdókkal és zuhanyzókkal, valamint pihenésre alkalmas helyiséggel ellátott, 60 négyzetméternyi területen főleg a kisgyermekes anyákat, a gyerekeket, az időseket, valamint a mankóval és kerekesszékkel közlekedőket lehet majd ellátni, illetve itt helyezik el azokat is, akiket illegális határátlépés közben fognak el a hatóságok. A konténerek azonban csak 150-200 ember befogadását és ellátását teszik lehetővé, ezért a helyi vezetőség a településen kívül is pihenőhelyet akar kialakítani. 

“Ez nem menekülttábor lesz, hanem egy pihenőhely” – szögezte le Lackó Róbert, majd rámutatott a különbségekre is. Ezek szerint a menekülttáborokban tartózkodási dokumentumokkal lehet tartózkodni, valamint a menekülttábor köteles alvóhelyet, élelmet, vizet és más szükséges ellátást biztosítani a benntartózkodóknak. A pihenőhely csak arra szolgál majd, hogy azok, akik most elfoglalják a köztereket, máshol verjenek tábort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik