Nagyvilág

A hely, ahol az emberek normálisnak tartják a rendőrségi korrupciót

pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)

A nyugat-balkáni országokban élők többsége szerint a rendőrség korrupt, de ez ebben a társadalomban "normális dolognak" számít.

Ezt közölte egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás eredményeit csütörtökön a Vreme című szerb hetilap. A Pointplus nevű, civil szervezeteket tömörítő hálózat júniusban Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Koszovóban végzett felmérést az országokban jelen lévő korrupcióról.

Eredményeik szerint a nyugat-balkáni országok legnagyobb problémája a munkanélküliség, a szegénység, valamint az alacsony életszínvonal, ezt pedig a korrupció követi. A megkérdezettek a legkorruptabbnak az egészségügyet, a vámügyet, a bíróságokat, a kereskedelmi felügyeletet és a rendőrséget tartják.

A térség országainak lakossága az európai átlagnál kevésbé bízik a rendőrségben. Míg az a legtöbb országban 60-90 százalék közé esik, addig Szerbiában, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban alig haladja meg az 50 százalékot. Kiemelkedően magas azok aránya, akik egyáltalán nem bíznak a rendvédelmi szervekben: országtól függően, a megkérdezettek 16-19 százaléka mondta azt, hogy egy csepp bizalma sincs országának rendőrsége iránt. 

A válaszadók többsége szerint a rendőrök arrogánsak, szemtelenek és tanulatlanok, és minél magasabb beosztásban vannak, annál korruptabbak.  A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbben úgy vélik: a politikai pártok jelentősen befolyásolják a rendőrség mindennapi munkáját. A boszniai válaszadók 83 százaléka, a szerbiaiak 82 százaléka, a koszovóiak 75 százaléka és a montenegróiak 70 százaléka szerint van a politikának befolyása a rendőrségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik