Nagyvilág

Zavarogtak a törökök a merénylet miatt

Isztambuli-tuntetes(210x140).jpg (Array)
Isztambuli-tuntetes(210x140).jpg (Array)

32 halottat követelt a napokban az Iszlám Állam merénylete, amiért isztambuli tüntetők szerint a török kormány is felelős.

A török rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be kedden Isztanbulban sok száz tüntető ellen, akik a kormány politikáját tették felelőssé a szíriai határnál fekvő Surucban hétfőn elkövetett, 32 ember halálát okozó merényletért. Kormányellenes tüntetés volt a Boszporusz európai oldalán, Isztambul Sisli negyedében is, ahol a rendőrök több tucat tiltakozót vettek őrizetbe. Könnygázt vetettek be a tüntetők ellen a szíriai határnál lévő, főleg kurdok lakta Nusaybin városban is.

A délkeleti Surucban hétfőn egy kulturális központ előtt felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő. Az épületben a Szocialista Ifjúsági Szövetség nevű szervezet 300 tagja gyűlt össze, hogy előkészítse utazását a Suructól 10 kilométerre lévő szíriai Kobaniba, ahol segédkezni akartak az Iszlám Állam ostromától szenvedett város újjáépítésében. A határ török oldalán lévő Suruc és a szíriai oldalán fekvő Kobani egyaránt kurd többségű település.

A suruci terrorcselekmény mögött a feltételezések szerint az Iszlám Állam állhat. Főleg törökországi kurdok azzal gyanúsítják az ankarai kormányt, hogy nem elég erélyes ellenségei ellenségével, az Iszlám Állammal szemben és időnként titokban össze is játszik a terrorszervezettel. Mivel Bassár el-Aszad szíriai elnök uralmát, valamint az önállóságuk kivívására törekvő térségbeli kurdokat tekinti a nagyobb veszélynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik