Nagyvilág

Videón a cellában meghalt nő igazoltatása

Amerikai-rendorseg-(960x640).jpg (Array)
Amerikai-rendorseg-(960x640).jpg (Array)

Újabb amerikai eset irányította a figyelmet a rendőri brutalitásra, Texasban ezért nyilvánosságra hoztak egy fedélzeti videót a rendőrautóból.

Nyilvánosságra hozta a texasi rendőrség azt az autós, ún. dashcam felvételt, amin látható a rendőri intézkedés nyomán elhunyt afroamerikai nő, Sandra Bland teljes esete – írja a BBC. A nőt egy közlekedési ellenőrzés során állították félre, ahol összetűzésbe keveredett a keményen fellépő rendőrrel, majd az őrizetben – a hivatalos jelentés szerint – öngyilkos lett.

A videón az látható és hallható 8:30-tól, ahogy a nyugodt beszélgetés a rendőrrel átcsap kiabálásba, miközben a nő nem tesz eleget a rendőri felszólításnak, a rendőr pedig próbálja kicibálni a kocsiból. Miután a mobilját az autójára teszi, eltűnnek a képből, de hallani, ahogy a rendőr Taserrel, azaz elektromos sokkolóval fenyegeti meg az ellenálló nőt.

 

A rendőr utólag azt mondta, a nő meg is rúgta őt, miközben a család szerint nem öngyilkosság vezetett Bland halálához. Testvére, Shante Needham szerint beszélt Blanddel telefonon, miközben a nő őrizetben volt, és arra panaszkodott neki, hogy szerinte a rendőrök eltörték a karját.

Az ügyet még az FBI is vizsgálja. Ez nem csoda, a 28 éves nő halála szomorú trendbe illeszkedik, az utóbbi hónapok amerikai rendőri túlkapásainak rendre feketék a halálos áldozatai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik