Nagyvilág

Germanwings-katasztrófa: dühösek az áldozatok hozzátartozói

Úgy vélik, a Lufthansát nem érdekli a fájdalmuk, megalázónak tartják, hogy a társaság annyi kártérítést ajánlott, amennyit a vezetője egy héten megkeres.

Bocsánatkérést követelnek a Lufthansától annak a tizenhat iskolásnak a szülei, akik márciusban, a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának lezuhanásakor vesztették életüket. A gépet minden jel szerint szándékosan vágta földhöz a mentális zavarokkal küzdő pilóta, Andreas Lubitz.

A szülők nyílt levelet írtak a légitársaság anyacégének, a Lufthansának és a társaság ügyvezetőjének, Carsten Spohrnak. Ebben az áll, hogy még mindig bocsánatkérést várnak azután, hogy „vállalatuk egyik pilótája megölte gyermekeinket”. A Lufthansa 45 ezer eurós kártérítési ajánlatát megalázónak tartják, azt írják: ez mindössze akkora összeg, amekkorát Spohr egy héten keres.

Az ügyvezetőnek felróják, hogy nem viselkedett velük empatikusan, az áldozatok temetésére szóló meghívást válaszra sem méltatta, miközben Joachim Gauck német elnök és Angela Merkel kancellár is vette a fáradságot, hogy beszéljen velük. Spohr-t viszont csak a fizető ügyfelei érdeklik – állították. Arra is kíváncsiak, hogy miért nem tartotta be a Germanwings azt az Európában és Amerikában bevett előírást, hogy a pilótafülkében mindig két embernek kell tartózkodnia.

Elmar Giemulla ügyvéd, aki a gép áldozatainak 35 hozzátartozóját képviseli, azt mondta: a katasztrófa utáni hetekben megértőek voltak a társasággal, de azóta úgy látják: a Lufthansa nem veszi komolyan a fájdalmukat. „Ha pénzről van szó, a Lufthansa megmutatja valódi arcát” – közölte.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik