Nagyvilág

Engedett a Charlie Hebdo: nincs több Mohamed-karikatúra

Charlie-Hebdo(524e3133-d986-41b6-b3a4-414ef5a7b5cc)(430x286).jpg (Array)
Charlie-Hebdo(524e3133-d986-41b6-b3a4-414ef5a7b5cc)(430x286).jpg (Array)

A szatirikus lap visszakozott, már nem izgatja őket a próféta szakálla. Persze fenntartják a jogot a vallások cikizésére.

Hat hónappal a párizsi merényletsorozat után engedett a terrornak a francia Charlie Hebdo szatirikus lap: nem fognak többé publikálni Mohamed-karikatúrákat – jelentette be Laurent Sourisseau főszerkesztő kedden a France 24 szerint.

“Rajzoltunk egy Mohamedet, hogy megvédjük az alapelvet, hogy mindenki azt rajzol, amit akar. Véghezvittük a munkánkat. Megvédtük a jogot a karikatúrához” – nyilatkozta a szerkesztő a német Stern magazinnak. Ezzel arra utalt, hogy a 12 halottat követelő szerkesztőségi lövöldözés utáni első szám címlapján egy “Je suis Charlie” táblát tartó, potyogó könnyű Mohamed volt látható.

 

Fonák módon azt is hozzátette, magukénak érzik még mindig a jogot, hogy bármely vallást kritizáljanak. Sourisseau egyébként úgy élte túl a véres, szerkesztőségi értekezlet elleni támadást, hogy halottnak tettette magát. Egyik lemészárolt kollégája, Stéphane Charbonnier volt az előző főszerkesztő, az ő helyét örökölte.

Szomorú érdekesség, hogy a gyilkosságok utáni első Mohamedet a címlapra rajzoló Rénald Luzier, művésznevén Luz is bejelentette áprilisban, hogy már nem érdekli Mohamed, nem fogja lerajzolni a prófétát. Ő nem sokkal később el is hagyta a lapot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik