Nagyvilág

Az Interpol felfüggesztette Janukovics körözését

Janukovics, Putyin (Array)
Janukovics, Putyin (Array)

A kijevi hatóságok fogadkoztak, hogy ennek ellenére mindent megtesznek az exelnök felelősségre vonásáért.

A francia hírügynökség tájékoztatása szerint Janukovics július 16-án került le a lyoni székhelyű Interpol úgynevezett vörös körözési listájáról, amely a nemzetközi rendőri együttműködési szervezet mind a 190 tagországának területén érvényes.

Az AFP megkeresésére az Interpol arról számolt be, hogy Janukovics neve “további utasításig” került le a körözési listáról, továbbá az egykori elnökre vonatkozó adatok elérhetőségét is felfüggesztették a szervezet tagországai számára.

A Janukovics családot képviselő Joseph Hage Aaronson ügyvédi iroda közleményben tudatta, hogy a volt ukrán államfő az ő indítványuk nyomán került le a körözési listájáról, szerintük ugyanis “politikailag motiváltak” az exelnök ellen a kijevi rezsim által megfogalmazott vádak.

 Kép: Interpol

Kijev a döntésre reagálva fogadkozott, hogy mindent meg fog tenni az exelnök hazaszállításáért és felelősségre vonásáért. Ukrajna a Janukovics elleni vádak bizonyítására hamarosan új bizonyítékokat fog benyújtani az Interpolhoz vagy egy lyoni bírósághoz – közölték az ukrán hatóságok.

Az Interpol jogellenes kisajátítás, sikkasztás, hűtlen kezelés és pénzügyi bűncselekmények miatt rendelt el januárban nemzetközi körözést a posztjáról eltávolított, tavaly február vége óta Oroszországban tartózkodó Janukovics ellen.

A 65 éves volt államfő ellen több bűnvádi eljárást is indított az ukrán főügyészség, hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel is vádolják. Az ügyészség szerint ezeket a bűncselekményeket 2013 novembere és 2014 februárja között követte el, a kijevi hatalomváltást követelő tüntetéseken történt véres események idején.

A vörös körözés a legmagasabb fokú riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, abból a célból, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte. Ennek ellenére az Oroszországban tartózkodó Janukovics letartóztatása és kiadatása Ukrajnának nem valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik