Nagyvilág
valas(960x640).jpg (Array)

A házasságok kétharmada válással végződik Csehországban

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 07. 22. 14:00

Ezer cseh állampolgárra jelenleg 4,1 házasság és 2,7 válás esik - derült ki a legfrissebb, 2013-as statisztikai adatokból.

Míg a válások száma az utóbbi évtizedekben fokozatosan növekszik, az új házasságok száma folyamatosan csökken. 1990-ben ezer személyre még évente 8,8 házasság esett, 2000-ben 5,4, míg 2013-ban már csak 4,1 házasság.

“Ez részben annak következménye, hogy megváltozott a lakosság életkori összetétele. Egyre csökken a fiatalok, tehát a várható házasulandók száma” – jegyezte meg Tomás Fiala szociológus. A másik tényező pedig az, hogy a cseh fiatalok többsége, a statisztikák szerint több mint 60 százaléka, manapság a hivatalos házasság helyett egyszerű párkapcsolatban él. Ennek tudható be, hogy a csehországi újszülöttek mintegy 60-70 százaléka házasságon kívüli kapcsolatból születik – mutatott rá a prágai gazdasági főiskola szociológusa.

Ami a válásokat illeti a csehek az ötödik helyen vannak Európában. A cseheken kívül csak a dánok, a lettek, a svédek és a litvánok válnak gyakrabban. A listavezető Litvánia, ahol ezer állampolgárra 3,5 válás esik évente. Litvánia ugyanakkor a házasságok terén is listavezető: ezer emberre 6,9 házasság esik évente.

A Tyden szerint a legkevesebb válás Máltán van: ezer lakosra 0,8 válás esik évente. A második helyen Ciprus áll ezer állampolgárra eső évi egy válással.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.