kim dzsong un repülőteret ad át (Array)
Nagyvilág

A civilek közösen emlékeznének a két Koreában

Közös megemlékezést készítenek elő civil szervezetek a két Koreában a Koreai-félsziget japán uralom alóli felszabadulásának augusztusi 70. évfordulójára.

A megemlékezést előkészítő észak-koreai szervezet néhány nappal ezelőtt azt javasolta egy déli civil csoportnak, hogy egyeztessenek az augusztus 15-i közös ünneplés előkészületeiről. A szervezetek képviselői közti első találkozó csütörtökön lesz az északi Keszong határvárosban.

“A kormány jóváhagyta a dél- és észak-koreai civil szervezetek közti találkozó tervét” – tudatta közleményében a szöuli újraegyesítési minisztérium.

Az észak-koreai állami hírügynökség arról számolt be vasárnap, hogy az ország számos rendezvénnyel készül az ünnepségre Phenjanban és Panmindzsonban, és “nyitva hagyják az ajtót a dél-koreaiak előtt”, remélve, hogy részt vesznek az ünnepségeken.

A Koreai-félsziget japán megszállása 1910-től 1945-ig tartott. A szöuli kormány korábban közölte, arra fogja bátorítani a civil szervezeteket, hogy próbálják erősíteni a két Korea közti kapcsolatokat a politikán kívüli területeken. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság hivatalosan máig hadban áll egymással, mivel a koreai háború hadműveleteit lezáró 1953-as tűzszünet után nem kötöttek békeszerződést.

A két országnak júniusban nem sikerült közösen megünnepelniük az általuk 2000. június 15-én kiadott közös nyilatkozat évfordulóját, amely – néhány évre – normalizálta Észak és Dél viszonyát, Phenjan ugyanis váratlanul bejelentette, hogy külön fog ünnepelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!