Külföld
strasbourg (Array)

Strasbourg elfenekelte a melegjogokat sértő olaszokat

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 07. 21. 14:28

Az olasz államnak meg kellett volna már rég teremtenie a meleg párok együttélésének jogi feltételeit, ha nem is feltétlen a házasodás jogát - mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Olaszországnak jogilag el kellene ismernie az azonos nemű párok kapcsolatát – mondta ki keddi ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). Három meleg pár indított pert Olaszország ellen a strasbourgi bíróságon arra hivatkozva, hogy az állam megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett jogaikat, pontosabban a családi és magánélethez fűződő jogokat, a házassághoz fűződő jogot és a diszkrimináció tilalmát.

A bírák a házasodáshoz fűződő jogról közölték, hogy ezen az alapon nem lehet panaszt tenni egyik állam ellen sem, mert korábbi ítéleteik alapján az egyezmény nem ruház olyan kötelezettséget az Európa Tanács (ET) tagállamaira, hogy tegyék lehetővé az azonos nemű párok házasságát. Az egyezmény azt mondja ki, hogy a házasságkötési korhatárt elért férfiaknak és nőknek joguk van a házasságkötésre és a családalapításra a nemzeti törvények szerint. Azt ugyan konkrétan nem mondja ki, hogy férfiak nem házasodhatnak férfiakkal, vagy nők nőkkel, de a bíróság – eddigi ítélkezési gyakorlata alapján – így értelmezi.

 

A bíróság a keddi ítéletben megjegyezte, hogy az ET 47 tagállama közül 11 már engedélyezte, hogy meleg párok is összeházasodjanak. A családi és magánélethez való jogot a bírák szerint megsérti Olaszország. Az azonos nemű párokat jelenleg megillető jogi védelem az országban nem pusztán “elégtelen” egy stabil, elkötelezett kapcsolatban élő pár számára, de nem is eléggé “megbízható”. Az olaszországi helyhatóságoknak csak kis része teszi lehetővé, hogy azonos nemű párok bejegyeztessék magukat, és a bíróság szerint ez is pusztán jelképes intézkedés, semmilyen joggal nem ruházza fel őket.

Akár a munkatársak is élhetnek vele

Az EJEB szerint túlzottan korlátozott a 2013 decemberében bevezetett együttélési megállapodás jogintézménye is, mert nem rendelkezik arról, hogy a pár tagjainak anyagilag támogatniuk kell egymást, illetve örökölhetnek is egymás után. Ráadásul a bírák szerint az, hogy ilyen megállapodást bárki köthet, barátok, lakótársak vagy az is, aki valakit gondoz, azt mutatja, hogy ez a jogintézmény nem csak pároknak jött létre. A bíróság szerint egy stabil és elkötelezett kapcsolatnak nem feltétele az együttélés, egy pár tagjai bármilyen, például munkahelyi okokból akár hosszú ideig is távol lehetnek egymástól.

Olaszország azzal is érvelt Strasbourgban, hogy bírósági úton lehetséges az egynemű párok kapcsolatának elismertetése. Az emberi jogi bírák úgy vélik, hogy nem hatékony, ha minden ilyen üggyel az egyébként is leterhelt igazságszolgáltatáshoz kell fordulni. A bírák szerint Olaszországban a társadalmi valóság – az, hogy meleg párok szabadon élhetik az életüket – ellentmondásba került a törvénnyel, hiszen az jogilag, hivatalosan semmilyen módon nem képes elismerni.

Nem halna bele senki

Az ítélet azt is megállapította, hogy az olasz államra nem róna különösebb terhet, ha arra köteleznék, hogy jogilag védje és ismerje el az azonos nemű párok kapcsolatát. A házasság jogintézményén kívül ez a bejegyzett élettársi kapcsolat megteremtésével volna a legegyszerűbb. Ilyen az Európa Tanács 47 tagállama közül 24-ben létezik.

Meleg pár (Array) 

A beadványt megfogalmazó párok egyike korábban egész az olasz alkotmánybíróságig ment az ügyével, mert tagjai szerettek volna összeházasodni. 2010-ben az alkotmánybíróság azt mondta ki, hogy az alkotmány szerint a házasság nem terjeszthető ki az azonos nemű párokra, de a törvényhozás szabályozhatja ezt a kérdést más jogintézmény megteremtésével, ami elismeri és óvja a meleg párok kapcsolatát. Ennek Strasbourg szerint az állam nem tett eleget, holott az olasz társadalom többsége is támogatná.

A bírák szerint Olaszország sem tagadja, hogy az azonos nemű párok jogi védelmének javítása szükséges, de nem tudta bizonyítani, hogy a jelenlegi helyzet fenntartását bármilyen közösségi érdek indokolná. Az elsőfokú, egyelőre nem jogerős ítéletben a hat panaszosnak fejenként 5000 euró (körülbelül 464 ezer forint) kártérítést ítélt meg a strasbourgi bíróság, az olasz államnak pedig 14 ezer euró (4,3 millió forint) perköltséget is meg kell térítenie, ha a döntés véglegessé válik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.