Nagyvilág

Animével támadtak az Iszlám Államra a hekkerek

anonymous (Array)
anonymous (Array)

Többszáz Twitter-fiókot tettek elérhetetlenné vagy árasztottak el animével, de az Iszlám Állam propagandáját így sem tudják megtörni.

Ostromot indított az Iszlám Állam ellen az Anonymous hekkercsoport – írja a BBC. A cikk szerint a hekkerek az IÁ-hoz kapcsolódó Twitter-fiókokat törték fel, és közzétették azokat, amik a propagandájukat küldik szét a világban. 750 fiók jutott erre a sorsra. Sok fiókot felfüggesztettek vagy töröltek, de többet telenyomtak animeképekkel is.

A Twitternél nem állt meg a hadművelet: nekimentek az IÁ-hoz köthető Facebook-oldalaknak, honlapoknak, blogoknak is. Volt olyan Twitter-fiók, aminek tízezer követője volt, mígnem lecsapott rá az Anonymous. Egy kifejezett anime-karaktert, egy feketébe öltözött lányt kötöttek össze az Iszlám Állam nevével és szlogenjeivel, hogy a keresők előkelő helyen dobják ki találatként az ezzel ellátott oldalakat.

 

Nem sokkal korábban beszélt arról David Cameron, hogy ellen kell állni az iszlamista propagandának, az internetes cégeknek pedig el kell távolítani a szélsőséges tartalmakat. Mindezek nehezn fogják megrengetni az IÁ netes uralmát: egy becslés szerint 90 ezer hozzájuk köthető Twitter-fiók létezik, így az Anonymous akciója nem jelent végső megoldást. Egy szakértő szerint persze szép és jó, amit a hekkerek csinálnak, de az segítene igazán, ha alternatív ellenvéleményeknek sikerülne hasonlóan nagy teret nyerni, mint az IÁ-énak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik