Nagyvilág

Tüntetnek Odesszában, mert egy volt orosz kormányfő lányát nevezték ki

odessza (Array)
odessza (Array)

Tiltakozások robbantak ki Ukrajnában amiatt, hogy Odessza megye kormányzó-helyettesének nevezték ki egy volt orosz kormányfő lányát.

Marija Gajdart – Jegor Gajdar néhai orosz miniszterelnök lányát – az egykori grúz államfő, Miheil Szaakasvili, a megye jelenlegi kormányzója jelölte a tisztségre. A kinevezést Oroszországban árulásnak minősítették, Ukrajnában pedig azért bírálták, mert Marija Gajdar tétovázott elítélni a Krím félsziget orosz elcsatolását. A megye székhelyén, Odesszában a Kijevben szervezett tüntetéseket irányító Euromajdan mozgalom aktivistái tiltakozást tartottak a megyei hivatal épületénél.

Azt hangoztatták, hogy rossz döntés született. Véleményük szerint “a tisztségre megfelelő személyt lehet találni az ukrán állampolgárok, Odessza megye lakói körében”. A megmozdulás résztvevői ukrán zászlókat és plakátokat vittek, az egyikre Marija Gajdarra utalva ezt a szöveget írták: “Ő nem a mi anyánk”.

Mikola Szkorik ukrán ellenzéki parlamenti képviselő kijelentette, hogy “a megyének nem orosz ellenzékiekre, populistákra és szócséplésre van szüksége, hanem valódi munkára”. Hozzátette, hogy az új kormányzó tevékenysége inkább a hírverésre és az önreklámra irányul, semmint a régió gondjainak megoldására”.

Ella Pamfilova, az orosz parlament mellett működő emberi jogi biztos ugyanakkor hétfőn azt közölte, hogy Marija Gajdar kinevezését követően megvonhatják az orosz államfő által a moszkvai székhelyű Gajdar Alapítványnak nyújtott segélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik