Nagyvilág

Sajtcsempészt fogtak a lengyelek

sajt (Array)
sajt (Array)

Az európai élelmiszereket sújtó embargó miatt kisteherautójában próbált meg 460 kilogramm sajtot átcsempészni a lengyel határon és Oroszországban eladni egy orosz férfi.

Az árut, amelynek eredetét a vámhivatal nem árulta el, visszaküldték lengyel területre, és a férfi ellen megindult a közigazgatási eljárás.

A férfit a kalinyingrádi határátkelőnél ellenőrizték a vámosok, a be nem vallott sajtot kisteherautója csomagtartójában és az üléseken találták meg, műanyag fóliába burkolva, orosz nyelvű címkékkel ellátva. A férfi bevallotta, hogy megfelelő állatorvosi igazolások nélkül, a legtöbb európai élelmiszert sújtó behozatali tilalom ellenére akarta a sajtot Oroszországba vinni.

Vlagyimir Putyin elnök egy évvel ezelőtt döntött a behozatali tilalomról válaszul a Krím-félsziget bekebelezése miatt elrendelt európai uniós szankciókra. Az embargót 2016 június végéig meghosszabbították.

2014 augusztusában az orosz vámosok már elkoboztak 70 kilogramm francia pástétomot orosz turistáktól a finn határon. Októberben 600 tonna – szintén az EU-ból származó – húst és gyümölcskrémet koboztak el, amelyet rágógumi-szállítmánynak álcázva próbáltak becsempészni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik