Nagyvilág

Román hiba miatt nem jöhetnek hozzánk az erdélyi diákok

Erdely(960x640).jpg (Array)
Erdely(960x640).jpg (Array)

A román egyetemek késve állítják ki az alapképzés elvégzését tanúsító diplomát, a magyar egyetemek mesterképzésein pedig – ennek hiányában – nem fogadják el az erdélyi végzősök jelentkezését.

A Maszol.ro portálon egy panaszos arról tájékoztatta a portált, hogy június végén még azt a tájékoztatást kapta az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatától, hogy a mesteri fokozatra való beiratkozásnál elfogadják a romániai egyetemek által kibocsátott diplomát helyettesítő igazolást is, ha arról az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda készít hiteles fordítást.

A múlt hét végén azonban az ügyfélszolgálat felvi.hu internetes felületén valamennyi érintett neve mellett az „elutasítva” szó jelent meg, a következő magyarázattal: „a 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során benyújtott oklevél-igazolás nem fogadható el felsőfokú végzettség igazolására”.

A kárvallott diákok telefonos érdeklődésére azt a választ kapták, hogy „július 23-án jelenik meg a fellebbezési mező a honlapon, és ha elegendő romániai diák él az óvás lehetőségével, akkor elfogadják az igazolásukat”. Elektronikus levélben azonban határozott elutasító választ kaptak az erdélyi diákok: „Valószínűleg valamilyen félreértés történhetett korábban, ugyanis külföldi felsőoktatási intézményben befejezett tanulmányokról, illetve a felsőfokú oklevél megszerzéséről szóló igazolást nem fogadunk el. Kizárólag az eredeti felsőfokú oklevél másolatát és annak fordítását”.

A Maszol.ro portál emlékeztetett arra, hogy tavaly ugyanez történt. Azután viszont Soós Annának, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettesének a közbenjárására végül elfogadták a romániai egyetemek által kibocsátott, a diplomát helyettesítő igazolásokat.

A Transindex.ro portálnak adott hétfői nyilatkozatában mind Soós Anna rektorhelyettes, mind Király András, a román oktatási tárca államtitkára azt ígérte, hogy most is közbenjárnak a magyar hatóságoknál. A rektorhelyettes elmondta, az oktatási minisztérium késlekedése miatt nem adhatnak azonnal diplomát a friss végzősök kezébe. Az államtitkár szerint Romániában ötvenéves gyakorlat, hogy késve állítják ki a diplomákat, de emiatt nem érheti kár a romániai egyetemek végzőseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik