Nagyvilág

Robbantottak Törökországban, sok a halott

28 is lehet a halottak száma a szír határ menti kisvárosban, ahol ifjúsági munkások gyűlésén robbantottak. Egyelőre nem tudni, ki és miért tette, de erős a gyanú, hogy az Iszlám Állam állhat a háttérben.

Robbantás ölt meg 27 (egyes források szerint 28) embert a törökországi, szír határ melletti Suruc városában – közölte a BBC a török belügy közleménye alapján hétfőn. A robbanás magyar idő szerint reggel 8-kor történt egy szabadtéri kultközpontban, ahol ifjúsági munkások százai gyűltek össze.

 

Surucról érdemes tudni, hogy a kurd lakosságú területen fekszik, közel az Iszlám Állam által kétszer megostromolt Kobanihoz. Sok kurd menekült is él itt jelenleg. Ehhez kapcsolódott a gyűlés is: az aktivisták célja Kobani újraépítése volt, ezért gyűltek össze az Amara Kulturális Központban.

A helyszínen több fotó is készült: egyesek még a robbantás előtti vidám beszélgetésekről, egyesek pedig a robbantás utáni káoszról. Ezek aképek különösen véresek, eszerint magas lehet a sebesültek száma is. Az ellenzéki kurd párt, a HDP szerint gyanús, hogy öngyilkos merénylet történt.

 

A Hürriyet török lap azt írja, a gyanú szerint egy 18 éves öngyilkos merénylőnő követte el a robbantást. A helyszínre 33 mentőautó és egy mentőhelikopter érkezett, miközben Recep Tayyip Erdogan felhívta a tartományi kormányzót, a vezető török politikusok pedig elítélték a merényletet.

Hétfőn robbanás történt Kobaniban is, ez két kurd harcos halálát okozta. A londoni Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet azt közölte, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia ellen egy öngyilkos merénylő autóba rejtett pokolgéppel hajtott végre támadást. Az YPG egyik szóvivője szerint viszont az Iszlám Állam által hátrahagyott lőszerek megsemmisítése közben következett be több detonáció – írja az MTI.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik