Nagyvilág

Döcögősen bólint rá az ENSZ BT az iráni atompacsira

ENSZ-BT(960x640).jpg (Array)
ENSZ-BT(960x640).jpg (Array)

Mindenféle biztosítékot is elfogadott az ENSZ fő szerve arra nézve, ha Irán mégis a nukleáris fegyverek felé kacsingatna.

Egyhangúlag jóváhagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőn azt a megállapodást, hogy az iráni nukleáris programot korlátozzák a szankciók enyhítésének fejében. Az ENSZ BT fenntartotta magának azt a lehetőséget, hogy ismételten életbe léptethesse a büntetőintézkedéseket, ha Teherán a következő évtized során megsértené a Bécsben a múlt héten megkötött alkut.

A hétfői határozat szerint a szankciókon csak azután enyhítenek, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) jelentésben igazolja a BT-nek, hogy Irán megtett több, a nukleáris programja korlátozásáról szóló lépést. Ha megállapítják, hogy létrejöttek a szankciók enyhítésének feltételei, egyszerre hét korábbi BT-határozat veszti érvényét és a hétfőn elfogadott dokumentum rendelkezései lépnek életbe.

Ennyi biztosítékot!

A BT új határozata egy évtizedig korlátozza a nukleáris anyagok és technológia Teheránnak történő átadását. A korábban bevezetett szankciók a ballisztikus rakétatechnológia beszerzése és az egyes személyek kintlévőségeinek befagyasztása esetében még nyolc, a hagyományos fegyverek kereskedelme esetében pedig még öt évig hatályban maradnak.

 

A bécsi megállapodás megsértésével kapcsolatban a Biztonsági Tanács úgy rendelkezik, hogy a testületnek egy panasz beérkezését követően 30 napon belül szavaznia kell arról, hogy érvényben maradjon-e a szankciók enyhítéséről szóló határozat. Ha a BT-ben nem alakul ki összhang a kérdésben, akkor a büntetőintézkedések automatikusan ismét hatályba lépnek. Ez elejét veszi annak a lehetőségnek, hogy a 15 tagú BT vétójoggal rendelkező öt állandó tagja – köztük Oroszország és Kína – meg tudja akadályozni az Irán elleni szankciókhoz történő visszatérést.

Döcögnek

Az amerikaiak szerint a büntetőintézkedések a BT bármelyik állandó tagjának kezdeményezésére is visszaállíthatók lesznek. A határozat 10 évig marad érvényben, ám az Iránnal Bécsben megállapodó hat nagyhatalom és az EU múlt héten levélben jelezte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak: további öt évvel meg kívánja hosszabbítani a mechanizmusnak élettartamát, ami fenntartja a büntetőintézkedésekhez való visszatérés lehetőségét.

Az Európai Unió hétfőn hagyta jóvá a bécsi megállapodást, az amerikai kormány pedig azt eljuttatta a kongresszushoz, aminek 60 napja van a mérlegelésre. Hogy időt adjon az amerikai törvényhozásnak a vizsgálódásra, az új BT-határozat számos rendelkezése 90 napig nem lép hatályba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik