Nagyvilág

100 millió dollár földönkívüli életre, Hawking is kutat

hawking milner (Array)
hawking milner (Array)

Egy orosz milliárdos 100 millió dollárt ajánlott fel arra, hogy civilizált életformát leljenek fel az univerzumban. Egy szupercsapatot válogatott össze, köztük van Stephen Hawking is.

Jurij Milner orosz milliárdos Hawkinggal együtt jelentette be tudományos kezdeményezésüket, a feladat azonban nem egyszerű: civilizált életformára kellene bukkanni a világűrben, írja a The New York Times.

Milner a londoni sajtótájékoztatóján jelentette be, a következő évtizedben 100 millió dollárt tervez költeni a projektre, ő maga válogatta össze a tudósokat is. A projekt a Hallgatás Áttörése nevet kapta, és tényleg hihetetlen koponyák jöttek össze.

Frank Drake, a California University professzor emeritusa, aki szintén a projekt részese, úgy fogalmazott, „ez maga a csoda.” Milner egy versenyt is hirdetett, itt a fődíj egymillió dollár, a cél olyan üzenet megalkotása, amit el is tudunk küldeni, ha rábukkannánk az idegen civilizációra.

 Kép: MTI / EPA

Hawking korábban arról beszélt, az emberiségnek a következő ezer évben ki kell költöznie az űrbe, különben ki fogunk halni. A világ leghíresebb fizikusa szerint a törékeny bolygónk nem fogja túlélni a következő évezredet. Hawking a Sydney Operaházban beszélt telt ház előtt. Személyesen nem volt ott, hologramként jelent meg, amit a cambridge-i irodájából sugároztak.

Hawking úgy zárta a beszédét, hogy felfele kellene néznünk, az égre, nem pedig a talpunk elé. “Próbáljunk értelmet találni abban, amit látunk, és megérteni, hogyan létezhet az univerzum”, mondta

Olvasói sztorik