Nagyvilág

Ku Klux Klan-támogatókkal csaptak össze Dél-Karolinában

ku klux klan ellenes tüntető (Array)
ku klux klan ellenes tüntető (Array)

Emberek is megsérültek, néhány tiltakozót őrizetbe vettek Columbia városában. A konföderációs zászló elutasítása ellen tiltakoztak, ellentüntetők is megjelentek.

Utcai verekedéssé fajult a Ku Klux Klan (KKK) demonstrációja és egy ezzel egy időben meghirdetett antirasszista tüntetés Dél-Karolina állam székhelyén, Columbia városában – riportozik a BuzzFeed. A KKK azért tüntetett, hogy a Konföderáció zászlaja továbbra is a középületeken loboghasson, de a feketék ellen irányuló charlestoni vérengzés után nem biztos, hogy ez így is marad.

 

A dél-karolinai törvényhozás ugyanis már megszavazta, hogy a vörös alapon kék kereszt, fehér csillagokkal lobogót leveszik . Itt gyülekezett szombaton egy csoport KKK-szimpatizáns nagy konföderációs zászlókkal, mellettük pedig az ellentüntetők. Folyamatosan egymást sértegették, többször össze is verekedtek. Végül a rendőrség a közbiztonságra hivatkozva közbelépett, egy óra után oszlatni kezdett.

 

Két embert biztosan elvittek a rendőrök, egy esetben majdnem a fegyverüket is használták, mert gyaníthatóan kést rántott az egyik tiltakozó. A tüntetések csúcsán 2000 ember volt a téren, végül öt főt vettek őrizetbe, hetet pedig a mentőknek kellett ellátni. A Reuters azt írja, kb. 200 KKK-támogató volt jelen, de az ellentüntetők szerint 50-en, ha voltak.

 

A szokásos náci elemek is jelen voltak: egy férfi egy izraeli zászlót taposott meg, míg több KKK-barát náci karlendítésekkel tornázott. Az ellentüntetők zömmel feketék voltak, de sok fehér amerikai is csatlakozott hozzájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik