Nagyvilág

Jemen: lakónegyedet lőttek, sok a halott

Jemen (Array)
Jemen (Array)

Rakétákkal és gránátokkal lőtték Jemen második legnagyobb városa, Áden egyik lakónegyedét vasárnap a síita húszi felkelők, a támadásban legkevesebb negyvenhárman meghaltak és több mint százan megsebesültek.

Az áldozatok többsége polgári lakos. A sebesültek számáról eltérő információk láttak napvilágot. Az AFP francia hírügynökség úgy tudja, legkevesebb 112-en sebesültek meg, a dpa német hírügynökség közel 170-ről adott hírt. A sebesültek közül sokak állapota válságos, így a hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább emelkedhet.

Az utóbbi napokban a húszi felkelők súlyos vereséget szenvedtek az előlük Szaúd-Arábiába menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök erőitől.

A kormányerők pénteken jelentették be, hogy felszabadították a húszi lázadók megszállása alól Ádent. Néhány órával korábban, csütörtökön vált ismertté, hogy a háború kezdete óta először visszatért Jemenbe Hádi kormányának néhány minisztere és magas rangú titkosszolgálati illetékese. Mindnyájan Ádenbe érkeztek. A város fő kikötőjét és a mellette fekvő negyedet előző nap foglalták vissza jemeni kormányerők a síita húszi lázadóktól.

Mindenesetre a kikötőváros néhány kerületét továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a húszik, és vasárnap a kormányerők folytatták az ádeni negyedek “megtisztítását” célzó hadműveletet.

Az arab-félszigeti országban hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és a jemeni elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítására nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveletet indított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik