Nagyvilág

Elfogták a jugoszláv néphadsereg egykori tábornokát Montenegróban

Őrizetbe vették vasárnap Montenegróban a Jugoszláv Néphadsereg egykori tábornokát, a 66 éves Borislav Djukicot, aki ellen háborús bűnök gyanúja miatt a horvát hatóságok adtak ki körözést.

A szerb állampolgárságú Djukicot a montenegrói tengerparti város, Tivat repülőterén fogták el, ahol arra várt, hogy felszállhasson egy Belgrádba tartó repülőgépre.

A horvát hatóságok azzal vádolják a tábornokot, hogy háborús bűnöket követett el Horvátországban 1991 és 1993 között. Djukic a horvátországi szakadár szerb hadsereg vezérkari főnökének helyetteseként szolgált a konfliktus idején.

Djukicot Podgoricában bíróság elé állították, amely úgy döntött, őrizet alatt tartja a várható horvátországi kiadatási kérelem elbírálásáig. Djukic a védelem tanújaként jelent meg a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken a Slobodan Milosevic egykori jugoszláv elnök ellen, valamint Milan Martic egykori horvátországi szerb vezető ellen indított per során.

Milosevic az ellene folyó bírósági eljárás lezárása előtt, hágai börtöncellájában halt meg 2006-ban. Marticot 2007-ben háborús bűnök elkövetésében bűnösnek találták, és 35 év szabadságvesztésre ítélték.

Horvátország 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét, s ezt a horvát erők és a Belgrád által támogatott szerb szakadárok közötti harcok követték. A konfliktus 1995-ben ért véget, és mintegy húszezer ember életét követelte.

Ajánlott videó