Nagyvilág

Együttműködik a hatóságokkal a chattanoogai merénylő családja

pisztoly (Array)
pisztoly (Array)

A Tennesse állambeli ámokfutás elkövetőjének családja részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

“Nincsenek szavak, amelyekkel ki lehet fejezni a megdöbbenésünket és a szomorúságunkat” – írta közleményében Muhammad Youssef Abdulazeez családja. A 24 éves férfi a fegyveres erők helyi toborzóirodájára, valamint egy, a haditengerészet tartalékosainak fenntartott központra támadt rá Chattanooga városában csütörtökön, és megölt öt tengerészgyalogost.

“A személy, aki elkövette ezt a borzalmas bűncselekményt, nem az a fiú, akit ismertünk és szerettünk. A fiunk sok éven át depressziós volt. Hihetetlenül elszomorít, hogy a fájdalma ebben a förtelmes erőszakcselekményben fejeződött ki” – olvasható a közleményben.

A család emellett tudatta, hogy együttműködik a hatóságokkal. A kuvaiti születésű, amerikai állampolgárságú támadó a merénylet előtt egy, a Koránban olvasható versre mutató linket küldött egy közeli barátjának. Ebben az a sor is szerepel, hogy “bárki ellen hadat hirdetek, aki háborúskodásban áll egy barátommal”. A meg nem nevezett barát akkor még nem tulajdonított különösebb jelentőséget az üzenetnek, most azonban úgy véli, lehet, hogy Abdulazeez közölni akart vele valamit.

Az ámokfutónak jól fizető állása volt és sok terve a jövőre nézve, vállalkozást szeretett volna indítani. Ennek ellenére mindig is foglalkoztatták a közel-keleti térség problémái, rendkívül felzaklatta a Gázai övezet tavaly nyári bombázása és a szíriai polgárháború. Úgy érezte, hogy Jordánia, Katar és Szaúd-Arábia nem segítenek eleget, és nagyban befolyásolja őket az Egyesült Államok.

A fiatalember 2014-ben Jordániába utazott, ahol sokat tanult a Közel-Kelet hagyományairól és kultúrájáról. Hazatérése után három fegyvert is vásárolt az interneten. “Mindig is érdekelték a fegyverek. Gyakran eljárt lőni” – mondta a mérnök végzettségű férfi egyik barátja.

Barátai elmondása szerint Abdulazeez időnként alkoholt és marihuánát fogyasztott, és ezt nehezen tudta összeegyeztetni a hitével. Néhány évvel ezelőtt egy terápián is részt vett emiatt.

“Stresszoldásként csinálta, amikor nehézségei voltak otthon vagy ilyesmi” – mondta a merénylő egyik ismerőse, hozzátéve, hogy Abdulazeezt a szüleivel és a helyi fiatalokkal való konfliktusai is megviselték. A fiatalember szülei 2009-ben majdnem elváltak.

Chattanoogában a muzulmán közösség számos tagja attól tart, hogy az emberek másképp fognak viszonyulni hozzájuk a merénylet után. “Mi száz százalékig amerikainak és chattanoogainak érezzük magunkat. Azt szeretnénk tudni, hogy még mindig így látnak-e minket az emberek” – mondta Mohsin Ali, egy helyi iszlám szervezet tagja.

A kiérkező rendőrök által agyonlőtt ámokfutó nem állt a szövetségi hatóságok megfigyelése alatt terrorgyanú miatt, a hatóságok eddig nem találtak arra utaló jelet, hogy kapcsolatban állt volna terrorszervezetekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik