jobboldali-szektor-tiltakozas(960x640).jpg (Array)
Nagyvilág

A Jobboldali Szektor parancsmegtagadásra szólít fel

Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor (PSZ) vezetője szerint senki nem veheti el tőlük az utolsó harc jogát.

“Ahogy a (Munkács környéki) erdőkben mondták a fiúk (a PSZ bujkáló fegyveresei), senki nem veheti el tőlünk az utolsó harc jogát… Az ukrán fegyveres erőkben, az önkéntes zászlóaljakban, a nemzeti gárdában, az Ukrán Biztonsági Szolgálatban (SZBU), a rendőrségnél és a határőrségben szolgáló minden bajtársamat arra szólítok fel, ne teljesítse a hatalmat kezükben tartó üzérek bűnös parancsait” – idézte Jaros mondatait a 112.ua ukrán hírportál.

A PSZ vezetője azt is megjegyezte: miközben az ukrán harcosok vérüket ontják a haza védelmében, a hatalom milliárdos vagyonokat halmoz fel, és mindent megtesz annak érdekében, hogy “ez a háború minél hosszabb ideig tartson”. “Állítsuk meg a magas hatalmi körök államelnöki hivatalban ülő árulóit, akik destabilizálni akarják a helyzetet a hátországban, át akarják adni területeinket az ellenségnek, fel akarják számolni a katonai és civil önkéntes mozgalmat… Le az árulókkal!” – zárta bejegyzését közösségi oldalán Dmitro Jaros.

Az egy hete Munkácson történt fegyveres összetűzés kapcsán péntek esti kijevi sajtótájékoztatóján Jaros élesen bírálta az ukrán elnököt. Kritikus mondatait a vezető ukrán médiumok nem idézték. A Gazeta.ua kijevi hírportál tudósítása szerint a PSZ vezetője azt mondta: “úgy látom, hogy Ukrajna elnöke nem felel meg hivatali beosztásának, sem mint a hadsereg főparancsnoka, sem pedig mint az államot hatékonyan igazgatni képes ember. Ezért, úgy vélem, itt már szólni kell az elnök lemondásáról, a parlament feloszlatásáról, amely, szerintem, ugyanolyan zsinóron rángatott bábu, mint amilyen korábban volt. És, természetesen, szólni kell a kormány lemondásáról”. Vagyis rendszerszerű megközelítésre van szükség, minőségileg új “koordinátarendszert” kell kiépíteni az államban, e nélkül egyszerűen nem számíthatunk változásokra – mondta a PSZ vezetője.

Szombaton a PSZ bejelentette, hogy – amint Jaros az interjújában még időpont nélkül jelezte – kedd este népgyűlést (vicsét) tart Kijev központi terén, a Majdanon.

Egy hete Munkácson három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés történt Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrei és a Jobboldali Szektor emberei között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt. A rendőrökkel a város melletti autóúton vívott tűzharc után a PSZ mintegy tíz fegyverese bevette magát a közeli erdőbe, őket azóta nagy erőkkel keresik a hatóságok.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.