Nagyvilág

Szíriából rendelték meg a francia terrortámadást

terror, lövésnyom (Array)
terror, lövésnyom (Array)

Az Iszlám Állam egyik szíriai harcosa bízta meg a Franciaországban meghiúsított terrortámadás egyik gyanúsítottját azzal, hogy a hazájában csapjon le.

A nyomozást vezető párizsi ügyész közleménye szerint a legfiatalabb, 17 éves gyanúsított akkor kapta ezt az utasítást, amikor megértette, nem tud elutazni Szíriába, hogy csatlakozzon a dzsihádhoz. Az anyja ugyanis értesítette a tervéről a hatóságokat, amelyek 2014 októberében megtiltották neki Franciaország elhagyását.

A Le Monde című napilap szerint a megrendelő egy szíriai dzsihadista brit állampolgár. Az ügyész megerősítette, hogy terrorcselekmény előkészítésére irányuló összeesküvés miatt indult eljárás három fiatal ellen, akikről azt feltételezik, hogy a haditengerészet és a különleges erők egyik dél-franciaországi kiképzőközpontja ellen terveztek az év végén vagy a jövő év elején támadást. A létesítményből el akartak rabolni egy tisztet, és le akarták fejezni.

A gyanúsítottak személyesen nem ismerik egymást, a közösségi oldalakon kommunikáltak, ott döntötték el, hogy csatlakoznak a dzsihadista szervezethez, de miután a 17 éves Ismail felügyelete miatt a tervükről le kellett mondaniuk, a franciaországi merényletet kezdték el tervezni. Az ügyészségnek bizonyítékai vannak arról, hogy a fiatalok telefonbeszélgetéseket folytattak Szíriában tartózkodó emberekkel, robbanószerkezetekről szóló dokumentumokat is felfedeztek náluk, ugyanakkor sem fegyvert, sem robbanóeszközt nem találtak a hatóságok a házkutatások során.

A három fiatal őrizetbe vétele pénteken lejárt, a gyanúsítottakat jelenleg vizsgálóbírók hallgatják ki, majd döntenek az esetleges vádemelésről és előzetes letartóztatásba helyezésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik