Nagyvilág
terror, lövésnyom (Array)

Szíriából rendelték meg a francia terrortámadást

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 07. 17. 15:29

Az Iszlám Állam egyik szíriai harcosa bízta meg a Franciaországban meghiúsított terrortámadás egyik gyanúsítottját azzal, hogy a hazájában csapjon le.

A nyomozást vezető párizsi ügyész közleménye szerint a legfiatalabb, 17 éves gyanúsított akkor kapta ezt az utasítást, amikor megértette, nem tud elutazni Szíriába, hogy csatlakozzon a dzsihádhoz. Az anyja ugyanis értesítette a tervéről a hatóságokat, amelyek 2014 októberében megtiltották neki Franciaország elhagyását.

A Le Monde című napilap szerint a megrendelő egy szíriai dzsihadista brit állampolgár. Az ügyész megerősítette, hogy terrorcselekmény előkészítésére irányuló összeesküvés miatt indult eljárás három fiatal ellen, akikről azt feltételezik, hogy a haditengerészet és a különleges erők egyik dél-franciaországi kiképzőközpontja ellen terveztek az év végén vagy a jövő év elején támadást. A létesítményből el akartak rabolni egy tisztet, és le akarták fejezni.

A gyanúsítottak személyesen nem ismerik egymást, a közösségi oldalakon kommunikáltak, ott döntötték el, hogy csatlakoznak a dzsihadista szervezethez, de miután a 17 éves Ismail felügyelete miatt a tervükről le kellett mondaniuk, a franciaországi merényletet kezdték el tervezni. Az ügyészségnek bizonyítékai vannak arról, hogy a fiatalok telefonbeszélgetéseket folytattak Szíriában tartózkodó emberekkel, robbanószerkezetekről szóló dokumentumokat is felfedeztek náluk, ugyanakkor sem fegyvert, sem robbanóeszközt nem találtak a hatóságok a házkutatások során.

A három fiatal őrizetbe vétele pénteken lejárt, a gyanúsítottakat jelenleg vizsgálóbírók hallgatják ki, majd döntenek az esetleges vádemelésről és előzetes letartóztatásba helyezésről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.