donald-tusk(210x140).jpg (Array)
Nagyvilág

Sötét idők jöhetnek Európára

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk sokkal inkább tart a most zajló görög válság politikai, mint gazdasági következményeitől.

Tusk egy háttérbeszélgetésen osztott meg néhány részletet a hétfőn létrejött görög megállapodásról, itt mondta el, hogy sokan jobban fél a politikai következményektől, írja a Portfólió. Tusk szerint Európa közel állt a katasztrófához, azt követően, hogy a görög-uniós tárgyalások majdnem kudarcba fulladtak. Állítja, Merkel és Ciprász azon vitáztak, hogy a felállítandó privatizációs alap mekkora része menjen a beruházások ösztönzésére.

“A tárgyalások alatt, reggel 7 óra környékén, amikor Ciprasz és Merkel szünetet kért, éreztem, hogy a kudarc nagyon közel került. Akkor a két álláspont közötti különbség 2,5 milliárd euró volt. Volt egy olyan pont, amikor azt mondtam nekik: ha a tárgyalások eredmény nélkül zárulnak, akkor nyilvánosan bejelentem, hogy Európa 2,5 milliárd euró miatt került közel a katasztrófához” – mesélte Tusk.

Az elnök úgy látja, a görögök körüli huzavona lendületet adhat a kontinens többi, radikális bal- vagy jobboldali pártjának, úgy látja, ugyanúgy forradalom előtti hangulat van kibontakozóban, mint 1968-ban volt. Szerinte a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali csoportok az előfutárai lehetnek egy olyan Európának, amelyek a legsötétebb napjait idézik.

“Nagyon tartok egy ilyen ideológiai és politikai fertőzéstől, sokkal inkább, mint egy pénzügyi fertőzéstől” – mondta. A szélsőséges csoportok taktikai szövetségre léptek egymással, napjainkban is hasonló folyamatokat látunk.

“Megdöbbentem azon, hogy Ciprasz úr beszédét, amit az Európai Parlament előtt tartott és arról szólt, hogy Németország a második világháború után adósságelengedésben részesült, miközben Görögországot kizárták ebből, milyen sokan támogatták a képviselők között. Először láttam a radikálisokat ilyen heves érzelmekkel, ennyire németellenes hangulatban. És az majdnem az Európai Parlament felére igaz volt. Ezért mondom, hogy szerintem senki, főleg nem Németország ennek az egész folyamatnak a győztese” – zárta.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.