Nagyvilág

Merkel megríkatott egy palesztin kislányt, felrobbant a német internet

merkel, reem (Array)
merkel, reem (Array)

Egyesek szerint érzéketlen volt a kancellár, mások szerint áltatás helyett a tényeket közölte.

Szívtelenséggel vádolják kritikusai Angela Merkel német kancellárt, aki megríkatott egy palesztin kislányt egy iskolásokkal tartott beszélgetésen – tudósít az MTI.

Nagyon rokonszenves vagy, de

Reem egy libanoni palesztin menekülttáborból érkezett Németországba. Hatodik osztályos, kiválóan beszél németül. Egy szerdai rostocki fórumon osztotta meg Angela Merkellel, hogy családját sokáig kitoloncolás fenyegette és most sem tudják még biztosan, hogy maradhatnak-e Németországban, ez a bizonytalanság pedig megnehezíti az életüket.

A kancellár erre azt válaszolta, hogy megérti a helyzetet, „de a politika néha kemény dolog, és ugyan nagyon rokonszenves vagy, de te is tudod, hogy a libanoni palesztin menekülttáborokban még sok ezren élnek. Ha most azt mondanánk, hogy mind jöhettek és Afrikából is mindenki jöhet, nem tudnánk kezelni a helyzetet” – mondta. Hozzátette: a kormány csak a menekültügyi eljárások átfutási idejének csökkentésével tudja enyhíteni a bizonytalanságot, de lesznek, akiknek vissza kell menniük.

A választ nem tudta folytatni, mert Reem elsírta magát. Láthatóan Merkel is megrendült, odalépett a kislányhoz, megsimogatta a vállát és vigasztalni próbálta.

Egy politikus érzelmi élete másodlagos

Csütörtökön a német internetezők körében Merkel viselkedése volt a leggyakrabban tárgyalt téma. Sokan szemére vetették, hogy érzéketlenül viselkedett, sőt, „neokolonialista” hozzáállást tanúsított, mások pedig védelmükbe vették azzal, hogy nem áltatta a kislányt, hanem közölte vele a tényeket.

A sajtó is állást foglalt: a Spiegel Online szerint például nem nagyon lehet érzéketlenséggel vádolni a kancellárt, aki épp hogy az együttérzését fejezte ki a vigasztalással és simogatással. Egy politikus érzelmi élete egyébként is másodlagos, az első a migránsok ügyében folytatott politikája, amelynek mérlege a lap szerint „sajnos siralmas”.

A Die Welt online kiadása azt a kérdést veti fel, hogy vajon mit kellett volna mondania Merkelnek. Ahogy az interneten felmerült, mondhatta volna azt, hogy „megvizsgálom az esetet”, sőt, „kegyelmet is gyakorolhatott volna”, de ennek nincs helye egy demokratikus jogállamban, egy kancellár nem bírálhatja felül az idegenrendészeti hivatalokat és a bíróságokat – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik