Nagyvilág

Kiutasították az odesszai orosz konzult az ukrán hatóságok

ukrajnai háború (Array)
ukrajnai háború (Array)

A lépésre válaszul Moszkva "megtorló intézkedéseket" helyezett kilátásba, jelentették be pénteken az ukrán hatóságok.

A meg nem nevezett tisztségviselőt “persona non gratának” (nemkívánatos személynek) nyilvánították Ukrajnában, amiért “egy diplomata feladatkörével összeférhetetlen tevékenységeket” folytatott – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). A közlemény szerint a kijevi külügyminisztérium azt követelte az orosz hatóságoktól, hogy a konzul a lehető leghamarabb hagyja el Ukrajna területét, s ez péntekre meg is történt.

A történekre reagálva Moszkva “megtorló intézkedéseket” helyezett kilátásba. Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes a kiutasítást “újabb ellenséges lépésként értékelte”, amelynek célja az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség mesterséges gerjesztése – jelentette az Interfax hírügynökség.

A két ország közötti kapcsolatok tavaly márciusban jutottak mélypontra, amikor Oroszország bekebelezte az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet. Kijev és a nyugati hatalmak azzal vádolják Moszkvát, hogy az annektálást követően katonákat vezényelt Kelet-Ukrajna területére, az orosz kormány azonban ezt következetesen tagadja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik