Nagyvilág

Ki akarják lőni az olasz medvéket

A hatóságok úgy vélik, Trentino tartományban elszaporodtak és veszélyessé váltak a medvék, engedélyezni akarják a barnamedvék elfogását és elpusztítását.

Trentinóban bizonyult a legsikeresebbnek a Dolomitok és az Alpok erdeiben tizenhat évvel ezelőtt indított Life Ursus program, amely a korábban kihalással fenyegetett barnamedvék szaporulatát célozta. A szomszédos szlovén hegyekből a tartományba telepített medvéknek köszönhetően ma már több mint hatvanra teszik az itt szabadon élő barnamedvék számát és közülük az idén már hét nőstény hozott világra bocsokat.

Ugo Rossi, a rendkívüli státuszú trentinói tartomány kormányzója szerint a medveszaporodási program “túl jól sikerült”. Annyira, hogy a barnamedvék ellepték a térséget és veszélyt jelentenek az itt élőkre és a turistákra is. A medvék által elpusztított háziállatokat és méhkasokat eddig a tartomány megtérítette a tenyésztőknek, de egyre gyakoribb az emberek elleni támadás is.

Tavaly nyáron a kölykeinek védelmezése közben agresszívé váló Daniza nevű nősténymedvét altatólövéssel terítették le, de a túlzott altatóadag miatt az állat elpusztult. Idén májusban és júniusban kirándulókra támadtak rá a szintén bocsaikat féltő állatok.

Ugo Rossi emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években Bajorországban, Svájcban és Szlovéniában is volt példa arra, hogy elfogták és elpusztították a veszélyes medvéket. Gian Luca Galletti olasz környezetvédelmi miniszter szakértői egyeztetést sürgetett a probléma megoldására. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az olasz törvények értelmében a barnamedve védett állatnak számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik