szieszta (Array)
Nagyvilág

Hangosbeszélőn figyelmeztetik a spanyolokat, itt a szieszta

Egy rendőr minden forró napon felolvassa hangosbeszélőn a városháza hirdetményét, amelyben azt tanácsolják a lakosoknak, hogy délután kettő és öt óra között sziesztázzanak.

Arra kérik Ador lakóit, hogy vigyék házon belülre a gyerekeket, halkítsák le a zenét és a televíziót. Nem a törvény szigorával kéri ezt Joan Faus polgármester, ám melegen ajánlja a délutáni pihenőt, mert a nyári hőség miatt “a napnak ebben a szakaszában veszélyes odakint tartózkodni”.

Spanyolországnak már két hőhullámot kellett kibírnia júliusban, egyes vidékeken 40 Celsius-foknál is melegebb volt. Az 1400 lakosú Adorban a kánikula gyakran elviselhetetlen – magyarázta Joan Faus az AP amerikai hírügynökség tudósítójának.

“Délelőtt 11-től nem lehet megmaradni se az utcán, se a földeken. Csak kígyókat, gyíkokat és más efféle jószágot látni. Megfojt a hőség” – ecsetelte a város vezetője. A szieszta, azaz a délutáni pihenés vagy alvás híres spanyol tradíció, noha a nagyvárosokban ma már nem sokan tisztelik. Vidéken, különösen nyáron azonban még mindig tartják a szokást.

Ajánlott videó