Nagyvilág

IÁ: Gyerek fejezett le egy katonát

iszlám állam (Array)
iszlám állam (Array)

Egy gyerekkatonájuk lefejezett egy szíriai kormánykatonát, a gyilkosságról felvételt is közzétettek a radikálisok - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az interneten közzétett videón egy terepszínű ruhát viselő fiatal fiú látható, aki feltételezhetően a szíriai hadsereg egyik megkötözött katonáját fejezi le egy vadászkésnek tűnő vágóeszközzel. A kegyetlen gyilkosság áldozatát valószínűleg akkor ejtették foglyul az IÁ szélsőségesei, amikor elfoglalták a Homsz tartománybeli Palmüra ókori romvárost – mondta Rami Abdel Rahman, az OSDH alapítója.

Ez az első dokumentált eset, hogy az Iszlám Állam soraiba toborzott gyerek fejez le valakit – hangsúlyozta a civilszervezet vezetője. Az IÁ számtalan embert – helyieket és külföldieket egyaránt – ölt már meg különösen kegyetlen módszerekkel. Az utóbbi időben azonban egyre több felvétel lát napvilágot, amelyeken jól látható, hogy gyerekek is végignézik a gyilkosságokat, rosszabb esetben ők maguk hajtják végre a “halálbüntetéseket”.

A hónap elején a szélsőségesek arról tettek közzé videót, ahogyan huszonöt fiatalkorú fejbe lő ugyanennyi szíriai kormánykatonát Palmüra amfiteátrumában, és sokan a nézőtérről nézik végig a gyilkosságokat. Az OSDH korábban azt közölte, hogy január óta több mint 1100 gyerekkatona csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában, s kap katonai kiképzést és vallási oktatást a szélsőséges fegyveresektől. Általában iskolák, mecsetek és köztereken toborozza őket a szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik