Nagyvilág
görögország (Array)

Fellélegezhetnek a görögök, megkapják a kölcsönt

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 07. 17. 16:52

Az Európai Unió jóváhagyta a Görögországnak szánt, nagyjából 7 milliárd eurós áthidaló kölcsönt, ebből fedezhetik a legsürgetőbb kiadásokat.

Korábban a témában:

A három hónapos lejáratú hitel már hétfőtől Görögország rendelkezésére áll, így elhárult az azonnali államcsőd veszélye. Görögországnak hétfőn 4,2 milliárd eurót kell törlesztenie az Európai Központi Banknak (EKB): 3,5 milliárd eurót tesz ki a lejáró görög államkötvények értéke, további 700 millió euró pedig kamatfizetési kötelezettség. Ha nem fizetne Görögország, azzal euróövezeti tagságát kockáztatná.

 

Az áthidaló hitelből kell rendeznie a Nemzetközi Valutaalappal szemben fennálló hátralékát is Görögországnak, amely június 30-án egy nagyjából 1,6 milliárd eurós, július 13-án pedig 456 millió eurós számlát nem fizetett ki.

 

Az EFSM-ből biztosított 7,16 milliárd euró arra lesz elegendő, hogy Görögország augusztus 20-ig teljesíteni tudja törlesztési kötelezettségeit. Valdis Dombrovskis hangsúlyozta, hogy reményei szerint néhány héten belül megállapodásra jut Görögország a nemzetközi hitelezőkkel az újabb pénzügyi mentőcsomagról. Megerősítette, hogy tárgyalásokon szó lesz a görög adósságszolgálat enyhítéséről.

 

Az euróövezeti tagállamok első számú vezetői ragaszkodnak ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap is vegyen részt az új programban. A valutaalap ahhoz a feltételhez köti részvételét, hogy az európai partnerek fogadják el a görög adósságteher enyhítésének szükségességét, és tárgyaljanak a kérdésről.

 

A 2010 májusában létrehozott Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusnak az a célja, hogy pénzügyi segítséget nyújtson a fizetési nehézségekkel küzdő uniós tagállamoknak. Az ehhez szükséges forrásokat az Európai Unió nevében az Európai Bizottság teremti elő, azaz a tőkepiacon az EU nevében a brüsszeli bizottság hitelt vesz fel, amelyet továbbhitelez a segítségnyújtásra szoruló tagállamnak.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.